Blog

#ReciklirajsInom otpadno jestivo ulje iz domaćinstva

Očuvanje i briga o okolišu kroz recikliranje je najjednostavniji način putem kojega se svi možemo uključiti u globalnu akciju i brigu o našem predivnom planetu, i jedinom domu kojeg imamo (za sada, požuri se Musk 🙂 ).

Za brigu o okolišu svaki, čak i najmanji, angažman svakog pojedinca je bitan jer kada se sakupi kritična masa takvih pojedinaca zajedno mogu imati nevjerojatan pozitivan učinak na okoliš. Nema više izgovora kako vi sami ne možete pomoći u toj borbi i da vam se ne isplati pokušati, jer možete i morate! Ali i niste sami

Zato mi je posebno drago da smo jučer draga kolegica blogerica Željka Gulan i ja sudjelovali u predstavljanju i podržali novi INA eko pilot projekt kojem je cilj olakšati i pomoći sa zbrinjavanjem otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava.

Reciklijar s Inom jestiva ulja iz domaćinstva

16.10.2017.,,Zagreb Predstavljanje projekta INA u kojem INA nudi svojim korisnicima zbrinjavanjeodpadnog ulja koje se koristi za kuhanje. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Tu se ne misli samo na ulje iz friteza ili lonaca gdje se je koristilo za duboko prženje hrane, već i na svako drugo otpadno ulje koje može nastati u kuhinji u procesu kuhanja.

Ako često pripremate meso na tavi, volite domaće lepinje, marinirate meso prije pečenja, … , sigurno imati i jestivog ulja koje je potrebno propisno zbrinuti.

Svi se mi svakako snalazimo kada je u pitanju zbrinjavanje i odlaganje jestivog ulja. Nažalost niti meni nije bilo strano bacanje ulja u školjku, ili čak i u sudoper ako se radi o manjim količinama ulja. Nakon toga na red obavezno dolazi korištenje nekih kemijskih preparata da barem malo prikrijem taj ‘zločin’ ali i da spasim izgled odvoda.

Puno posla, dupli trošak, a sve je još i štetno za okoliš.

Zašto je to loše najbolje zna Matija Hlebar, predsjednik Udruge za održivi razvoj Hrvatske, koji je istaknuo potrebu za recikliranjem svih vrsta otpada pa tako i otpadnog jestivog ulja te naglasio: Otpadnom jestivom ulju nikako nije mjesto u odvodu. Iako je bio razgradivo, ako završi u okolišu u većim količinama privremeno može onečistiti tlo i ugroziti rast bilja, a u vodi može ugroziti i životinjski svijet jer se hvata na dlaku i perje. Istovremeno, ono je i vrijedna sirovina jer se reciklirano jestivo ulje koristiti u proizvodnji bio dizela, sapuna, deterdženata i sintetskih guma.“ 

Reciklijar s Inom jestiva ulja iz domaćinstva

16.10.2017.,,Zagreb Predstavljanje projekta INA u kojem INA nudi svojim korisnicima zbrinjavanjeodpadnog ulja koje se koristi za kuhanje. Photo: Igor Soban/PIXSELL

INA je pristupila ovom problemu kroz inovativan lijevak pomoću kojeg zbrinjavanje jestivog ulja u kućanstvima nikada nije bilo jednostavnije.

Lijevak se pomoću navoja učvršćuje na bilo koju plastičnu bocu što omogućuje ulijevanje ulja u nju bez da se ono prolijeva ili curi sa strane (samo ne zaboravite da ulijevate ohlađeno, nikako toplo ili vruće ulje).

Lijevak ima i poklopac kako bi zadržao mirise ulja u boci, a dovoljno je širok da se može bez problema u njega izliti iskorišteno ulje iz svakog kuhinjskog suđa. 

Da je zbrinjavanje ulja u domaćinstvu stvarno potrebno riješiti govore i sljedeće brojke – u Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku! INA je prepoznala taj problem i odlučila pomoću u njegovom rješavanju.

„Kao društveno odgovorna kompanija usmjerena ka održivom razvoju INA je svojim kupcima na odabranim maloprodajnim mjestima omogućila brzo i jednostavno odlaganje otpadnog jestivog ulja. Dakle, više nije potrebno tražiti dvorišta za reciklažu već je to moguće učiniti kada dođete točiti gorivo, opskrbiti se namirnicama ili jednostavno dok vozite na posao.“, istaknula je Tea Tonković Pleša, direktorica Naprednih tehnologija i razvoja proizvoda u Ini.

Reciklijar s Inom jestiva ulja iz domaćinstva

16.10.2017.,,Zagreb Predstavljanje projekta INA u kojem INA nudi svojim korisnicima zbrinjavanjeodpadnog ulja koje se koristi za kuhanje. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Ja za svrhu zbrinjava ulja sada imam veliku 2,5 litrenu bocu u koju zbog INA lijevka mogu u par sekundi i bez prljanja odložiti ulje koje sam planirao baciti u odvod. A jednom kada se boca s otpadnim jestivim uljem napuni dovoljno je da lijevak stavim na novu bocu, a punu odnesem na INA benzinsku postaju gdje će se na propisan način za to ulje pobrinuti njezini djelatnici.

INA će otpadno jestivo ulje prikupljati u skladu sa svim važećim zakonskim propisima, a odvoz kontejnera s Ininih maloprodajnih mjesta i daljnje zbrinjavanje obavljat će kompanija Agroproteinka d.d., koja ima dozvolu za gospodarenje otpadom na području Republike Hrvatske, a s kojom INA ima suradnju tijekom ovog pilot projekta. U idućih godinu dana INA će ispitati kako tržište reagira na ovakvu mogućnost de donijeti konačnu odluku o nastavku projekta prikupljanja otpadnog jestivog ulja.   

Ovaj pilot projekt za sada je pokrenut je na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj. Svi oni koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi mogu doći po svoj besplatni INA lijevak na jednu od odabranih lokacija i tako si olakšati prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

Nadam se da ćete mi se pridružiti u podršci ovog eko projekta, kako bi mogli još više uživati u kuhanju i pripremi hrane bez brige da tako štetimo okolišu. Budimo svi kap vode u rijeci ovog novog eko projekta ;).

Više informacija o štetnosti i koristima otpadnog jestivog ulja može se naći na www.ina.hr.

#ReciklirajsInom otpadno jestivo ulje iz domaćinstva was last modified: by

3 komentara

  1. Ako nije, objavimo popis lokacija na kojima se može istočiti otpadno ulje iz domačinstva.
    Nas konkretno zanimaju lokacije u Zagrebu.
    Molim link na takav popis.
    Unaprijed hvala

    Vladimir Brečak 23/02/2020 at 09:42 Reply

Ostavi odgovor