Čokoladni tartufi recept s Kandit tamnom čokoladom s uljem naranče

Čokoladni tartufi s narančom

 • 15 min
100%

Ima li ijedna namirnica na svijetu koju ljudi vole više od čokolade?

Konzumacija čokolade u nama aktivira ispuštanje ‘hormona sreće‘ pa je to sigurno jedan od razloga zašto postoji globalni konsenzus oko voljenja čokolade i svega u što je ona umiješana.

Ali osim samog okusa ima nešto i u izgledu čokoladnih deserata. U toj tamno smeđoj boji čokolade koja je meni vizualno privlačna i koja me inspirira i prije nego probam okus deserta. Boja koja je toliko jaka da definira cijeli set oko sebe, a ne obrnuto kako inače zna biti slučaj s hranom.

Taj izgled, točnije ideju čokolade i njezinog okusa savršeno je pretočila u set/fotku/recept simpatična Ana s predivnog bloga The Awesome Green.

Iako sam recept napravio po svom i promijenio ga u potpunosti, ono od čega nisam mogao pobjeći (iako sam uzaludno pokušavao) je vizualna inspiracija koju je Ana savršeno postavila.

Jer jednom kada sam vidio njezin dramatičan set, stilski minimalizam oko čokoladnih tartufa i igru bojama jednostavno sam se stalno vračao njezinom pogledu na ovu čokoladnu fantaziju.

I opet sam se našao u naopakoj pripremi jela!


Kandit tamna čokolada bez šećera za deserte


Krenuo sam od konačnog izgleda jela i inspiracije za završnu fotku po kojoj sam zatim tražio recept, i tako sve do početka do odabira glavne namirnice.

A glavna namirnica je u ovom slučaju bila nova Kandit tamna čokolada s uljem naranče.

Ovu čokoladu sam probao slučajno prije nekoliko mjeseci, i oduševila me je. Zato sam bio jako sretan, iako i dosta nervozan, kada su mi se javili iz Kandita i pitali me bi li htio napraviti neki desert s njihovim čokoladama.

Naravno da sam odmah pristao iako deserti nisu moja jača strana (ako uopće imam jaku stranu u kuhanju) :).

Uz tamnu čokoladu s 84% kakaa (narančasto pakiranje) dobio sam u paketu i mliječnu čokoladu s 34% kakaa (plavo pakiranje), i isto takvu čokoladu samo s dodanim prženim bademima (žuto pakiranje).

Sve tri čokolade su bez dodatnog šećera, a umjesto njega se koristi Stevia u tamnoj čokoladi. Odmah ću reći da dvije Kandit mliječne čokolade nisam prije probao. Ali po isprobavanju Kandit čokolade s bademima sam iste sekunde odlučio da mi je to sada jedna od najdražih čokolada koje mogu kupiti. Bolja čak i od mnogobrojne i kvalitetne strane konkurencije!

Nije reklama, stvarno to mislim, i ako mi ne vjerujete probajte je pa ćete vidjeti i sami zašto sam takvog mišljenja! 🙂Kako sam bez razmišljanja pojeo sve čokolade s bademima ostale su mi mliječna i tamna čokolada za kuhanje za koje sam znao u koji desert ću ih ugraditi.

Rezultat vidite na fotki ispod, i u receptu koji vam donosim.

Gorak kakao posip u kombinaciji s aromom ulja naranče učinio je ove čokoladne tartufe profinjenima bez obzira lakoću s kojom se rade i mojem nespretnom otapanju čokolade.

Siguran sam da će se ovi okusi svidjeti svim ljubiteljima čokolade zbog čega vam dajem iskrenu preporuku za ovaj recept i nadam se da ćete ga ubrzo isprobati. Bez obzira na ove vrućine vani 🙂


Čokoladni tartufi recept s Kandit tamnom čokoladom s uljem naranče


Čokoladni tartufi s tamnom čokoladom i uljem naranče
Priprema
10 mins
Kuhanje
5 mins
 

Jednostavan recept za ukusne čokoladne tartufe

Course: Dessert
Cuisine: French
Keyword: chocolate, truffle
Broj porcija: 2
Namirnice
 • 160 grama Kandit tamne čokolade s uljem naranče (84% kakaa)
 • 80 grama Kandit mliječne čokolade (35% kakaa)
 • 125 ml vrhnja za šlag (36% mliječne masti)
 • 30 grama kakao praha
 • po želji cimeta, zvjezdanog anisa i drugih začina
Upute
 1. Tamnu i mliječnu čokoladu nožem usitnite na manje komade.

 2. U manjem dubokom loncu zagrijte vrhnje za šlag s željenim začinima do vrenja.

 3. Uklonite vrhnje za šlag s plamena i u njega dodajte nasjeckanu čokoladu. Neprestanim miješanjem otopite čokoladu u vrhnju za šlag.

 4. Čokoladu možete izliti na tanjur da se brže ohladi, ili je ostaviti u loncu desetak minuta prije nego je stavite u hladnjak.

 5. Čokoladu hladite barem 2 sata ili dok ne bude dovoljno čvrsta da je možete oblikovati rukama.

 6. Ohlađenu čokoladu pomoću čajne žlice grabite iz lonca i oblikujte ju rukama u kuglice.

  Oblikovane kuglice uvaljate u kakao prah i vratite ih kratko, ili do posluživanja, u hladnjak.

  U slast!

Bilješke
 1. Ovisno o vrhnju za šlag, vrsti čokolade kao i ostalim začinima koje ćete koristiti u receptu bit će potrebno više ili manje čokolade da se dobije smjesa za čokoladne tartufe koju ćete moći oblikovati rukama.
 2. Čokoladne tartufe možete napraviti mekšima i sočnijima s dodavanjem većeg omjera slatkog vrhnja u odnosu na čokoladu.
 3. Od začina možete dodati bilo što. Od suhih začina poput cimeta i anisa (samo uklonite tvrde začine prije hlađenja), a možete koristiti i razne likere za dodavanje okusa kao i razna ulja.

Čokoladne tartufe s narančom isprobali su…

Čokoladni tartufi s narančom was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor