Crveni bodečnjak u škartocu na azijski

 • 35 min
100%

Svaki put kada kažem da je najbolja jednostavno pripremljena riba većina pomisli da to pod time mislim na ribu pečenu u pećnici ili na roštilju, začinjenu samo s malo soli i na kraju prelivenu s malo domaćeg maslinovog ulja.

Klasično pripremljena riba stvarno je odlična, ali to je samo jedan od desetak jednostavnih načina na koji možete brzo pripremiti ukusnu ribu.

Recept koji s vama dijelim u nastavku dijelom je tradicionalan, a dijelom inspiraciju vuče iz azijskih kuhinja, točnije tajlandske kuhinje.

Možete ga pripremiti u pećnici, kombinirati pećnicu i tavu, a možete i poput mene škartoc koristiti samo radi efektnijeg serviranja.Crveni bodečnjak …

Meni je thai kuhinja sinonim za bogate tanjure ispunjene žarkim bojama raznovrsnih namirnica.

Crvena koža bodečnjaka se je savršeno uklopila u ovu priču s bojama i time uspješno prenijela moju viziju tanjura u realnost.

Drugi, i važniji razlog, je taj što je crveni bodečnjak bijela riba “slatkastog” okusa. Lako se može poslužiti uz neutralne i delikatne okuse na tanjuru, a istovremeno bez problema “trpi” i puno jače i dominantnije začine kao što su to azijski začini.

Hoćete li ovo jelo pripremiti bliže mediteranskim okusima ili bliže odvažnijim i začinjenijim tajlandskim ukusima ovisi isključivo o vama. Slobodno ga prilagodite vlastitom ukusu!

Škartoc …

… je ideja koju sam posudio iz naše tradicionalne kuhinje i ovdje se koristi isključivo zbog efektnijeg serviranja.

Ako želite škartoc iskoristiti funkcionalno to i možete. Dovoljno je ribu i svježe povrće zamotati u papir za pečenje i ispeći je u pećnici na 180 stupnjeva kojih 12-15 minuta.

Kada je riba gotova dodajte povrću kuhanu rižu i poslužite.


Recept je pripremljen u suradnji s Ledo ribom.

Crveni bodečnjak u škartocu na azijski
Priprema
10 mins
Kuhanje
25 mins
 

Savršeno pečena i sočna bijela riba s povrćem i začinima uz pikantnu rižu.

Course: Main Course
Cuisine: Mediterranean, thai
Keyword: bodečnjak, fish, rice, thai
Namirnice
 • 360 grama Ledo crveni bodečnjak fileti s kožom
 • 1 cijeli ljubičasti luk
 • 100 grama brokule
 • 8 malih ljutih papričica (ili po ukusu)
 • 1 limun
 • 4 jušne žlice maslinovog ulja
 • po ukusu soli i papra
 • po ukusu kuhana riža (obično ili na kokosovom mlijeku s pikantnim začinima)
Upute
 1. Količine namirnica u receptu su za ukupno dva škartoca koji se poslužuju kao porcije, ali sve namirnice se mogu staviti u jedan veći škartoc i tako poslužiti. Prilagodite prezentaciju vlastitom ukusu :).

 2. Filete crvenog bodečnjaka nakon odmrzavanja isperite pod mlazom hladne vode. Riba je očišćena ali za svaki slučaj provjerite da nije ostala koja ljuska na filetima.

 3. Ljubičasti luk ogulite i tanko ga nasjeckajte. Brokulu natrgajte ili narežite na manje komade.

 4. Pomiješajte povrće, maslinovo ulje i začine te ih polegnite na dno pekarskog papira. Preko povrća položite filete bodečnjaka. Istisnite sok pola limuna limun preko ribe i povrća. Prelijte još jednom sve s maslinovim uljem.

 5. Zamotajte ribu i povrće u pekarski papir. Krajeve pekarskog papira možete samo preklopiti ili, ako želite imati efektniju prezentaciju jela, zavežite ih koncem/špagom za pečenje.

 6. Škartoc punjen crvenim bodečnjakom i povrćem pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta ili duže po potrebi. Jelo poslužite toplo uz kuhanu i začinjenu pikantnu rižu. Dobar tek!

 7. Drugi način pripreme bi bio da se riba ispeče na tavi. Povrće se kratko blanšira i naknadno pomiješa s kuhanom rižom i začinima, a pečeni fileti se posluže preko prethodno pripremljene kuhane riže s povrćem.


Crveni bodečnjak u škartocu na azijski was last modified: by

Njami! 13 Njah! 0

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor