Currywurst recept popularno jelo u Berlinu Darko Kontin

Currywurst

  • 30 min
80%

Prije skoro pa točno dvije godine posjetio sam Berlin gdje sam se prvi puta susreo i isprobao jelo currywurst.

Bila je to ljubav na prvo kušanje!

Da ne ostane sve na mojem hvaljenju ovog jela, u nastavku vam donosim jednostavan recept koji će ispuniti vaš dom mirisom berlinskog street fooda i barem vas na kratko mislima odvesti na put koji nam sada nažalost nije moguć.


Currywurst recept popularno jelo u Berlinu Darko Kontin


Kako je nastao Currywurst?

Currywurst je jedan od najpoznatijih i najraširenijih njemačkih gastronomskih specijaliteta.

Iako se može činiti da postoji već stoljećima, prvi recept je zapravo izmišljen polovicom 20. stoljeća kada je gospođa imena Herta Heuwer odlučila iskoristiti kečap i curry koji su za vrijeme drugog svjetskog rata u Berlin donijeli britanski vojnici.

Dodala je još neke sastojke pa je novonastali umak prelila preko svinjskih kobasica – i eto specijaliteta koji se danas jede po svuda. Ipak, najviše se jede upravo na uličnim štandovima njemačkih metropola – posebno u Berlinu i Hamburgu.

Budući da je zbog jednostavnosti preuzimanja i konzumacije ovo jelo pristupačno svima, u početku je currywurst bilo omiljen gablec radnika pa stoga ne čudi da je posebno popularno i na području Ruhra.Berlin kao kolijevka currywursta

Grad u kojem je nastao currywurst jedan je od najfascinantnijih svjetskih gradova, poznat kao prijestolnica vrhunske zabave, gastronomije, klasične i alternativne kulture…

Neki ga čak nazivaju i europskim New Yorkom. Ili bi se trebalo obrnuto zvati New York američkim Berlinom? 🙂

Ukratko, Berlin ima nešto za svakoga u svako doba godine. Bilo da ste se došli voziti krstaricom po rijeci Šprevi i uživati u čudima arhitekture iz svih razdoblja, ili ste došli partijati u nekom od poznatih klubova istočnog dijela grada, u Berlinu vam sigurno neće biti dosadno.

Kao svjetska metropola, Berlin nudi obilje mogućnosti kada je gastronomija u pitanju. Od vrhunskih restorana za one dubljeg džepa do uličnih štandova s currywurstom i lokalnim Berliner Weisse pivom po niskoj cijeni.

Više o provodu u Berlinu možete saznati na stranici Njemačke turističke zajednice: https://www.germany.travel/en/cities-culture/berlin.html


Currywurst recept popularno jelo u Berlinu Darko Kontin


Jednostavna i složenija verzija currywursta

Kao što je slučaj i sa svakim drugim street food jelom currywurst možete pripremiti u 15 minuta, a možete mu, ako to stvarno želite, posvetiti i nekoliko sati.

Za ukusan currywurst potrebno je odabrati i koristiti kvalitetnu kobasicu od svinjskog mesa. Ako imate domaće kobasice iskoristite njih za ovaj recept, a ako ih nemate kupite one koje vam najbolje odgovaraju okusom.

Isto vrijedi i za umak. Većina street food lokala u Berlinu za curry umak koristi običan ketchup i curry mješavinu začinu s kojom mogu doslovno u minuti pripremiti umak za kobasice.

Ako imate vremena i volje od rajčica ili sjeckanih rajčica kuhanjem možete pripremiti domaći curry umak isto kao što bi napravili i neki drugi umak od rajčice.

Ja se nisam mogao odlučiti s kojom bih kobasicom pripremio ovo jelo pa sam na kraju isprobao 4 različite vrste kobasica.

Zaključak do kojeg sam došao je taj da su sve jednako ukusne, i da je stvarno stvar ukusa nit vodilja koju biste trebali pratiti prilikom odabira kobasica za ovo jelo.

Isto vrijedi i za curry umak. Doma uvijek imam svoj najdraži ketchup koji  sam iskoristio za brzi curry umak koji je bio gotov u minuti ali je i bio odličnog okusa!


Currywurst recept popularno jelo u Berlinu Darko Kontin


Currywurst recept koji to nije 🙂

Volio bih da sam imao prilike napraviti domaće kobasice za ovo jelo ili barem otići do svojih doma i uzeti kolut naših domaćih sušenih kobasica.

Kako to nije bio slučaj i kako su sve namirnice koje sam koristio kupljene u supermarketima ova objava neće imati standardni recept jer smatram da vam to niti ne treba :).

Stavit ću samo par natuknica na koje možete obratiti pažnju ako želite kada ćete isprobati ovo jelo.

  1. Veće i deblje kobasice su meni osobno draže za pripremu ovog jela, a još su mi bolje kada ih prije pečenja narežem na manje komade. Onako da stanu u zalogaj. Tako se bolje i brže ispeku, a budu i hrskavije s više strane u svakom zalogaju.
  2. Kobasice možete ispeći na tavi, roštilju ako vam je pri ruci, ali i u pećnici. Zbog jednostavnosti ja sam kobasice stavio u pećnicu na 200 stupnjeva i ovisno o vrsti i debljini kobasica pekao ih 20-30 minuta, ili do željene razine zapečenosti (što je ona veća, meni su kobasice ukusnije).
  3. Isprobao sam i popularne bijele kobasice ali kod njih mi je nedostajalo masnoće zbog čega se po meni nisu najbolje uklopile s pikantnim curry umakom. Ali ako možete svakako isprobajte i njih u ovoj kombinaciji jer možda će vama bolje odgovarati takva kombinacija okusa nego što je meni. Ukusi su različiti i nema lošeg ukusa kada je hrana u pitanju :).
  4. Uz ketchup i veću količinu curry praha u umak sam dodao i malo kurkume kao i maslinovog ulja. Jednu verziju sam napravio s dodavanjem soja umaka ali ona mi je na kraju bila preslana pa ako nemate neki poseban razlog njega izbjegavajte u ovom receptu.
  5. Iako mi je umak bio dovoljno pikantan kobasice sam na kraju dodatno posipao curry prahom. Dovoljno da se curry osjeti ako uzmete zalogaj bez curry umaka.
  6. Pire i dinstano zelje su standardni prilozi uz kobasice u Njemačkoj ali i kod nas. Pogotovo u vrijeme adventa. Iako se standardno ne poslužuju uz currywurst kroz ovo jelo sam povezao nekoliko tradicija i okusa da provjerim hoće li se slagati. Rezultat je bio odličan, i ako niste bili sigurni hoće li takav prilog pasati sada znate da hoće. Ako vam se ne dinsta zelje, ili vam se ne kuha pire uvijek uz njih možete poslužiti pomfrit što je standardni prilog koji uz njih dolazi u Berlinu.

Dobar tek!

Currywurst was last modified: by

Isprintaj recept

Jedan komentar

  1. Pingback: Indijski curry od kuhanih jaja - Darkova Web Kuharica

Ostavi odgovor