Fuži s pesto umakom

Fuži s pestom od cikle

  • 25 min
100%

Kada sam napravio domaći pesto od cikle (recept možete pročitati na blogu) prvo sam ga isprobao s kruhom. Logično :).

Nakon kruha na red su došli njoki, a nakon njih tjestenina.

Umak od pesta za tjesteninu

Prilikom pripreme pesta od cikle nisam imao u planu napisati recept kako “pomiješati tjesteninu s pestom”. Djelovalo mi je previše jednostavno za zaseban recept.

Ali kada sam vidio kako je pesto predivno pobojao tjesteninu ipak sam odlučio napraviti dodatnu fotografiju jela, kao i podijeliti par savjeta za pripremu raznih pesto umaka za tjestenine.


Fuži s pestom od cikle i bosiljkom


Ovisno o vrsti tjestenine preporučeno je koristiti rjeđi ili gušći umak od pesta. Gustoća pesto umaka ovisi i o korištenom pestu jer su neki već sami po sebi dovoljno kremasti i tekući. Dok je s druge strane ovaj moj pesto od cikle bio čvršći.

Pesto umak možete razrijediti na nekoliko načina. Meni je najdraži recept za pripremu umaka od pesta kada se dodaje nekoliko žlica vode u kojoj se je kuhala tjestenina. Ta je voda puna škroba iz tjestenine zbog čega umak neće biti razvodnjen niti izgubiti na svojoj aromatičnosti.

Možete ga pripremiti i s kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje. Ali u tom slučaju budite oprezni s doziranjem vrhnja, pogotovo vrhnja za kuhanje koje može lako zasjeniti i dominirati uz okus pesta.

Ako pripremate salatu od tjestenine i nekog povrća predlažem da ne radite posebno umak od pesta. Dovoljno je pesto umiješati sa skuhanom tjesteninom i tako servirati ukusan obrok.

Mislim da je ovo i previše dug uvod u recept za koji je dovoljno skuhati tjesteninu i pomiješati je s pestom :).

Isprobajte recept u nastavku, a ja vam želim dobar tek!


Fuži s pestom od cikle
Priprema
15 mins
Kuhanje
10 mins
 

Jednostavno i ukusno jelo s fužima i domaćim pestom od cikle i badema.

Course: Main Course
Cuisine: croatian
Keyword: fuži, pasta, pesto
Namirnice
  • 500 grama Fuži tjestenine
  • 250 grama pesta od cikle
  • 15 ml maslinovog ulja
  • po želji bosiljka (korišten je grčki)
  • po želji začina poput chili listića
Upute
  1. Fuže stavite kuhati u duboki lonac s kipućom vodom koju ste prethodno posolili. U vodu nije potrebno dodavati ulje jer ono nema nikakav učinak na to hoće li se tjestenina lijepiti pošto se sakuplja na površini.

  2. Fuže skuhajte do željenog stupnja. Predlažem al dente da imaju barem malo otpora prilikom zagriza. Ocijedite fuže pod hladnom vodom i sačuvajte oko 1 dcl vode u kojoj su se kuhali.

  3. Ako radite veće količine pesto umaka, u manju duboku tavu stavite grijati pesto i par žlica vode u kojoj se je kuhala tjestenina. Ako radite samo par porcija jela pesto možete pomiješati direktno s ispranom tjesteninom i tako je poslužiti.

  4. Kod posluživanja slobodno tjesteninu dodatno prelijte maslinovim ulje, dodajte začina po želji (kod mene je to uvijek chili) i začinskog bilja radi atraktivnosti, ali i okusa jela. Dobar tek!

Fuži s pestom od cikle was last modified: by

Njami! 13 Njah! 0

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor