umak od karamele

Karamela umak

 • 15 min
100%

Ovo će vjerojatno biti najjednostavniji recept na blogu, ali istovremeno i jedan na kojeg sam potrošio najviše vremena i živaca :).

Priprema karamele djeluje jednostavno – na papiru. I zapravo je!

Ali … ako ne pazite na svaki detalj puno toga može poći po zlu što će u konačnici rezultirati karamelom koju nećete htjeti poslužiti niti sebi u toplom mlijeku kada ste prehlađeni.

Do sada nisam nikada imao potrebu raditi domaću karamelu.

Ako bi negdje i kuhali s njom ili bi nam za nešto trebala tu je uvijek negdje blizu bila Marijana (Un Mondo di Sapori) koja ju priprema kao od šale. Ona me je najviše i savjetovala kod pripreme ove karamele.

Tek sada kada mi je karamela bila potrebna za pripremu jednog deserta, i kada sam je išao raditi sam kod kuće, shvatio sam koliko je termička obrada šećera osjetljiv posao i koliko toga može poći krivo.

Zato ako do sada niste pripremali karamelu, ili niste zadovoljni kako vam uspije, predlažem da naučite iz mojih pogrešaka koje navodim u nastavku.

I ne zaboravite isprobati ovaj recept za umak od karamele za koji sam sada siguran da će vam uvijek uspijeti, čak i od prve :).

Umak od karamele
Kuhanje
15 mins
 

Recept za umak od karamele koji će vam uspjeti svaki put. Pa čak i prvi put! 

Autor: Darko Kontin
Namirnice
 • 120 grama vode
 • 200 grama bijelog kristalnog šećera
 • 4 grama soli (pola čajne žlice)
 • 200 grama slatkog vrhnja (oko 200 ml)
 • 3 kapi arome vanilije (po želji)
Upute
 1. U dubokoj tavi pomiješajte šećer, sol vodu.

 2. Upalite plamenik i na srednje jakoj vatri bez ikakvog diranja, miješanja i sl. šećernog sirupa pustite da prvo dođe sve do vrenja. Zatim bez promjene jačine plamena ostavite da se šećer nastavi karamelizirati (također bez diranja). Sirup će stalno kipiti i stvarati mjehuriće i pjenu na vrhu koja će s vremenom postajati sve gušća.

 3. Nakon 10 do 15 minuta kako je sirup zakipio šećer će se karamelizirati. Tada pripazite na karamelu u tavi jer može brzo zagorjeti i postati gorka. Pravi trenutak kada je karamela gotova prepoznati ćete po predivnoj tamno smeđoj boji.

 4. Kada je karamela gotova u nju ulijte slatko vrhnje sobne temperature. 

 5. Zbog razlike u temperaturama dio karamele će naglo očvrsnut, a vrhnje će početi brzo i naglo kipjeti oko karamele. Tada samo nastavite miješati sve sastojke dok se ne pretvore u glatki umak od karamele.

 6. Gotovi umak ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a kasnije ga možete spremiti i u hladnjak.

Bilješke
 1. Kod pripreme karamele najbitnije je da ne dirate šećer prilikom otapanja i u procesu karameliziranja. Jednom kada upalite plamenik bilo kakvo miješanje, vrtnja tave ili lonca i sl. bi se trebalo izbjegavati. Karameliziranje šećera je termički osjetljiv posao, i s miješanjem mijenjate kristalnu strukturu karamele i dio šećera hladite pa će ostati kristaliziran i s grudicama u odnosu na ostatak karamele.
 2. Količina vode je manje bitan faktor, dovoljno je da prekrije šećer kako bi se napravio sirup koji će lakše ravnomjerno zakipjeti i krenuti s karamelizacijom. Karamela se može napraviti i bez vode ali taj način mi je osobno teži jer se šećer ne uspije uvijek ravnomjerno otopiti.
 3. Karamelu u procesu dodavanja vode možete također i dodatno aromatizirati. Bilo s nekim žestokim pićem ili običnom mahunom vanilije. Ja sam koristio par kapi vanilije i bila mi je odličnog okusa.
 4. Gustoću karamel umaka možete regulirati na nekoliko načina. Prvi i lakši način je kroz postepeno dodavanje slatkog vrhnja u karamelu. Što manje vrhnja stavite karamela će biti gušća, i obrnuto. A naknadno ako vam se umak čini previše rijedak možete ga dodatnim kratkim kuhanjem zgusnuti na željenu gustoću.
 5. Ne zaboravite da se umak kod hlađenja dodatno stisne, pa ako vam je zagrijani umak od karamele jako gust šanse su da će se skroz stvrdnuti jednom kada se ohladi.
 6. Omjeri u receptu su za tekući umak od karamele koji će i dan poslije biti tekuć. Po želji možete složiti gušći umak koji se može koristiti kao krema ili namaz. 
 7. Koristite isključivo punomasno slatko vrhnje životinjskog porijekla. Biljne zamijene za slatko vrhnje nisu dobre i s njima sam uspio pola kilograma šećera i karamele uništiti prije nego sam shvatio da je problem u vrhnju :).

umak od karamele

Karamela umak was last modified: by

Isprintaj recept

10 komentara

 1. Sve što ste napisali je točno da ne može biti točnije. Kada radim umak za Apple Tart radim na sličan način, jedino pri kraju dodajem putar i dobijem onu potrebnu gustoću umaka. Šibnem ekstrakt vanilije, ali i neko piće, obično Amareto ili rum. Oni mi se odlično sljubljuju s jabukama u Tartu.
  Naravno, pokušao sam kao Gordon Ramsay bez vode samo šećer, no nisam uspio počelo mi se crniti po dnu tave pa je šećer završio u smeću.
  Ovaj vaš način je odličan za početnika, a to ja jesam, no kada steknem malo više prakse budem se upustio u novi eksperiment s karameliziranim šećerom.

  Usput, vaš blog je definitivno jedan od najboljih koje sam pregledao.

  • Hvala puno Danijele na ovom komentaru. I drago mi je da vam se svidio postupak i upute za pripremu karamele. Kako sam i sam napravio dosta grešaka kod prve pripreme bila bi šteta da svoje iskustvo iz prve ruke nisam podijelio sa svima, a kada vidim da stvarno i pomogne drugima, te da imaju isto iskustvo poput mene onda sam najsretniji 🙂

 2. Izvrstan recept i drago mi je da je netko napokon iskreno priznao da nije lako i jednostavno napraviti karamel i da treba paziti na sto stvari.

  • Hvala Ivana 🙂 Nije karamela ni toliko teška, ali definitivno treba iskustva s njom da postane “laka” 🙂 A ovakvi eksperimenti poput mojeg su onda dobri jer radim sve greške da drugi ne moraju 😀

 3. Nama je potrebno za mazanje palacinaka pa nas zanima koliko ovakvih mera treba za 30 porcija

  • Pozdrav Milica… eh to je pravo pitanje 🙂 Sve ovisi o tome koliko se debeli sloj maze i koliki je ukus za slatkim 🙂 Osobno smatram da ce ovo biti dovoljno za 30 palacinki, tj. bilo bi dovoljno za mene. Ali ako nije sigurno kolika bi mjera trebala lako se i dupla kolicini slozi pa visak iskoristi za neki drugi dan i neki drugi desert 🙂

    • Ne znam točno jer nikada ne uspije toliko dugo izdržati da testiram rok trajanja 😀 ali sigurno može i nekoliko tjedana trajati ako se pohrani i ne izlaže redovno zraku.

  • Nemam trenutno kod sebe doma slatko vrhnje, a i ne kupujem uvijek isto, već dostupno 🙂 Bitno je kao što je i navedeno u bilješkama recepta da se radi o vrhnju životinjskog porijekla, ne biljnom.

Ostavi odgovor