Mesna baklava ili burek s mesom koji to nije

100%

Za mene je burek jelo turskog podrijetla i kao takav može biti punjen sa svime, ne samo mesom. Naziv je dobio po načinu savijanja tijesta, a ne punjenju, pa bi zbog toga trebao biti motan. To naravno kod mene nije slučaj pa sam odustao od naziva “mali ili tanki burek”. Ali nije niti pita s mesom jer je meso poslagano samo u jednom sloju, a ne u njih više.

Zato sam odlučio ovo jelo nazvati mesnom baklavom. Imate slojeve listova za savijaču premazanih s maslacem, u sredini punjenje koje je mesno u našem slučaju, i zatim ponovno listove za savijaču do vrha. Originalni recept za baklavu! 🙂

Okusom ne podsjeća niti na jednu baklavu koju sam probao, ali postoji jedna važna sličnost sa slatkim verzijama, a to je u zasitnosti jela!

Recept sam isprobao kada su mi počeli prigovarati da premalo mesnih i masnih jela radim. Nakon ove mesne baklave više nisu prigovarali :).

Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 19

Sastojci

  1. Mljeveno miješano meso (850 g)
  2. Mladi luk (85 g)
  3. Češnjak (20 g)
  4. Jaja (2 kom)
  5. Tijesto za savijaču (500 g)
  6. Maslac (50 g)
  7. Začini: sol, kumin, bijeli papar, korijander, crvena paprika, chili u prahu

Recept

Pomiješajte sve začine u jednoj posudi –  1 žličicu mljevenog kumina, 1 žličicu bijelog papra, 1/2 žličice korijandera, 2 žličice soli, 3 žličice crvene paprike i 1/2 žličice ljutog chilija.

Dodajte ih u mljeveno meso i sve dobro pomiješajte rukama kako bi se začini svugdje jednako primili.

Na žlicu vrućeg ulja stavite pržiti 85 grama mladog luka i 20 grama usitnjenog češnjaka. Kada češnjak počne dobivati smećkastu boju dodajte mljeveno meso i kratko ga prepržite na suho.

Zatim dodajte 2 dcl vode i pustite da se na laganoj vatri uz povremeno miješanje dinsta sve dok voda ne ispari, a vama ostane ukusno suho mljeveno punjenje za burek.

Uzmite 4 lista za savijače, postavite ih jedan preko drugoga i prepolovite ih nožem po dužini na dvije tanje trake.

Tako narezane trake odvojite i krenite pripremati male mesne baklave tako da ćete prvo premazati cijeli list savijače s otopljenim maslacem. Preko njega položite drugi list i namažite maslacem i njega.

Isto ponovite i s trećim listom, a četvrti list samo stavite na vrh i ostavite ga bez mazanja.

Na njega, i to na polovicu, rasporedite tanki sloj mljevenog mesa ali ostavite malo prostora na rubovima. Ja sam uz meso stavio i malo svježeg celera.

Gornju praznu polovicu listova lisnatog tijesta prebacite preko doljnje strane sada prekrivene mljevenim mesom i podvucite rubove dobivenog kvadrata.

Ja sam podvukao samo jednu stranu, a bočne sam ostavio otvorene. Ali kod pečenja sam shvatio koliko ih je tako teže peći pa predlažem da vi podvučete i bočne strane čisto da si olakšate posao i da vam ne curi meso van. Ne zaboravite rubove premazati s maslacem kako bi se slijepili i zatvorili cijelu baklavu.

To je to, jedna mesna baklava je spremna. Ponavljajte postupak dok vam ne nestane mesa.

Razmutite dva jaja i s njima premažite prvo doljnju stranu baklave. Premazanu stranu stavite na vruću tavu na kojoj ima par kapi ulja i pecite koju minutu dok listovi ne dobiju tamno smeđu boju.

Zatim brzo premažite s jajima i gornju stranu baklave i okrenite je da se i ona ispeče.

Poslužiti ih možete cijele ili ih razrezati poput mene na manje kocke i tako servirati, a kao prilog predlažem vrhnje, jogurt ili neku kiselu zimnicu da malo ublaži “težinu” mesne baklave.

Dobar tek i masni brk!

Priprema tankog bureka s mesom kroz fotografije

Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 1 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 2 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 3 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 4 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 5 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 6 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 7 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 8 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 9 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 10 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 11 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 12 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 13 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 14 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 15 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 16 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 17Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 18 Tanka mesna lisnata pita u jednom sloju 20

Mesna baklava ili burek s mesom koji to nije was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor