Pesto od cikle recept

Pesto od cikle

 • 10 min
100%

Pesto nisam koristio u receptima, zapravo niti probao, sve do odlaska na fakultet. Tada sam se prvi puta susreo s njim.

Ali jednom kada sam okusio pesto bila je to ljubav na prvi zalogaj.

Povijest pesto umaka

Kada spomenemo pesto umak prva asocijacija svima je pesto alla genovese. Pesto Genovese je dobio naziv po talijanskom gradu Genovi (ita. Genova) od kud potječe, a za njegovu pripremu koriste se svježi listovi bosiljka, pinjoli, tvrdi sir poput parmezana, češnjak, maslinovo ulje i sol.

Brzo nakon što sam zavolio upravo tu vrstu pesta i isprobao ga pripremiti kod kuće shvatio sam da postoje mnoge verzije pesto umaka koje se više ili manje razlikuju od izvornog talijanskog recepta.


Pesto od cikle


Prirodne boje pesto umaka

Pesto umaci koji se razlikuju od originalnog recepta u većini slučajeva pokušavaju zadržati prepoznatljivu zelenu boju. Bez obzira koristi li se za njegovu pripremu bosiljak, špinat, grašak, pistacije, …, finalni rezultat je obično zeleni kremasti i aromatičan umak.

Osobno sam radio pesto od špinata, lista rotkvice, graška i pistacija. Ali najponosniji sam na Prigorski pesto umak kojeg sam osmislio prije nekoliko godina. Specifičnost prigorskog pesta je u tome što sam za njegovu pripremu koristio sve domaće i Prigorcima dostupne namirnice.

Umjesto pinjola u recept su bili ubačeni bakini orasi. Špinat je zamijenio bosiljak, a parmezan je bio suptituiran našim domaćim Podravec sirom. Na kraju, zbog čega obožavam ovaj recept, umjesto maslinovog ulja koristio sam svinjsku mast koja se otopi na svježe tostiranom kruhu što ga čini jednostavno savršenim zalogajem!

Ali pesto ne mora nužno biti zelene boje. Postoji poznati pesto rosso, pesto od radiča, a evo danas vam donosim i recept za pesto od cikle.


Pesto od kuhane cikle


Cikla – kraljica zdravlja

Nutritivno bogatstvo ovog korjenastog povrća dobro je poznato svima.

Upravo zbog nutritivnih vrijednosti, vlakana i C vitamina preporuka je da se cikla konzumira sirova.

Nažalost, okus “zemlje” koji je specifičan za ciklu ne odgovara svima. Zbog toga ako želite ublažiti taj okus dobro ju je prokuhati ili ocijediti u sok kojeg onda možete konzumirati (iako cijeđenjem soka gubite vlakna koja cikla sadrži, a kuhanjem se značajno smanjuje njezina hranjivost).

U receptu za pesto od cikle koristio sam kuhanu ciklu, ali ako je volite slobodno koristite i svježu ciklu, kao i kombinaciju soka od cikle i svježe/kuhane cikle.

Još jedan detalj koji moram napomenuti je to da sam namjerno izostavio sir u ovom receptu. Slobodno ga dodate, ali prvi put kada sam isprobao ovaj recept zaboravio sam dodati sir i pesto mi je bio odličan bez njega. Zato ga više nisam naknadno niti dodavao.

Pesto možete držati i do 2 tjedna u hladnjaku kako bi vam svakodnevno bio nadohvat ruke za konzumaciju.


Volite li pesto umak? Koja vrsta pesta vam je najdraža?


Pesto od cikle i badema
Priprema
10 mins
 

Recept za vegansku verziju pesto umaka bez sira. Priprema se od kuhane cikle, blanširanih badema i maslinova ulja.

Course: Appetizer
Cuisine: Italian
Keyword: beet root, cikla, pesto
Namirnice
 • 500 grama korijena cikle (kuhane)
 • 100 grama badema (oljuštenih i blanširanih u listićima)
 • 10 grama bosiljka (okvirno šaka bosiljka, korišten je grčki bosiljak)
 • 1 režanj češnjaka
 • 50 ml maslinovog ulja (dodajte više po želji i potrebi)
 • po želji soli
Upute
 1. Ako imate sirovi korijen cikle ogulite je, isperite i skuhajte u posoljenoj vodi. Ako koristite kupovnu već kuhanu ciklu dovoljno je narezati je na manje komade.

 2. U električnu sjeckalicu stavite narezanu kuhanu ciklu, blanširane bademe, bosiljak, očišćeni režanj češnjaka i manji dio maslinovog ulja.

 3. Uz nekoliko pulsiranja usitnite sve namirnice. Postružite rubove multipraktika, začinite po želji sa soli te ga ponovno uključite. Ovog puta postepeno ulijevajte maslinovo ulje kroz otvor predviđen za to. Pesto je potrebno usitnjavati 4-5 minuta ili do postizanja željenje teksture i okusa.

 4. Pesto od cikle istresite u staklenke za zimnicu i pohranite ga do korištenja u hladnjak Poslužite ga uz kruh, tjesteninu ili druga jela kao prilog ili punjenje. Dobar tek!

Bilješke
 • Ako koristite svježu ciklu koju niste prethodno prokuhali bit će vam potrebna jača električna sjeckalica, a i vrijeme usitnjavanja će se produžiti ovisno o tome koliko je cikla čvrsta.
 • Pestu od svježe cikle možete slobodno dodati i sok od cikle ako ga imate pri ruci.
Pesto od cikle was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor