Salata od hobotnice na prigorski

75%

Salata od hobotnice ima stvarno mnogo varijacija ovisno o tome tko, gdje i kada je priprema.

Ovo je obiteljska verzija recepta i kako je nama majka priprema već godinama, pa od tuda i ovaj “prigorski” epitet u naslovu :).

Ali ne brinite previše o receptu niti količinama, čak niti o svim namirnicama koje idu u ovu salatu. Svoju verziju salatu napravite od oka kako vama najbolje odgovara i s namirnicama koje volite, ili bez onih koje vam nisu posebno drage.

Ovo je više foto poticaj da vam dođe želja za jelo s hobotnicom ;).

Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 8

Sastojci

 1. Hobotnica (800 g)
 2. Maslinovo ulje (1 dcl)
 3. Češnjak (2 režnja)
 4. Ljubičasti luk (30-50 g)
 5. Mladi krumpir ( 3 krumpira)
 6. Svježi peršin
 7. Bijeli aceto balsamico
 8. Sol, papar

Recept

Svi govore da je hobotnicu najbolje koristiti nakon što se duboko zamrzne barem na jednu noć. Čak i ako se radi o svježe ulovljenoj hobotnici. Mi vjerujemo da je tako pa redovno koristimo hobotnice iz leda.

Očišćenu hobotnicu potopite u vrelu vodu (vodu ne treba soliti niti na bilo koji drugi način tretirati) i pustite da se kuha oko 60-90 minuta. To bi trebalo biti dovoljno da postane mekana i da se ne prekuha.

Kada je kuhana ostavite je malo da se ohladi pa rukama skinite kožu s nje dok je još topla. Meni osobno koža ne smeta i ostavim je na njezinim pipcima, ali ostali doma vole da je hobotnica bez nje. Zato sami odlučite hoćete li je ostaviti ili ukloniti :).

Krakove hobotnice narežite na kolutove, a glavu na jednake komade. Sve dobro posolite, poparite te obilno prelijte s maslinovim uljem prije nego je stavite hladiti u hladnjak.

Zatim stavite kuhati mladi krumpir. Dok se on kuha nasjeckajte na sitno 2 režnja češnjak i šaku svježeg peršina, a ljubičasti luk narežite na kolutove.

Kada je krumpir kuhan narežite ga na kocke, dodajte hobotnici i sve zajedno prelijte s bijelim acetom balsamicom (ili vinskim octom). Promiješajte sve sastojke, probajte okus i po potrebi dodajte još soli, papra ili maslinovog ulja.

Ovisno da li pripremate salatu za manje ili više ljudi, i naravno vašem guštu možete dodati više krumpira, luka, ali i ostalog povrća poput mladog luka, rajčice ili rikule. Ili sve sastojke skroz smanjiti i poslužiti samo ‘golu’ hobotnicu.

Salatu od hobotnice servirajte hladnu u dobru bocu vina. Dobar tek!

Priprema salate od hobotnice kroz fotografije

Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 1 Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 2 Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 3 Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 4 Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 5 Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 6 Salata od hobotnice s krumpirima i lukom 7

Salata od hobotnice na prigorski was last modified: by

Njami! 18 Njah! 6

Isprintaj recept

4 komentara

  • Tamara, kako je ti radiš?

   Ivana, i ja osobno preferiram bez krumpira čak i zimi ali kad moji doma ne žele drugačije čuti za nju 😀 Tako da krumpire samo kada je za sebe radim izostavljam 🙂

   Snježana, onda ćemo nabaviti i poslati vam kada već na tržnici ne misle o tome 😉

 1. sve sam radila prema Vašoj uputi/receptu, samo što sam ja izostavila krumpir. nekako mi za ljeto bolje paše sama hobotnica ovako fino začinjena, uz neki kruh za umakanje :-).
  Bilo je odlično!! Savjet za upotrebu zamrzute hobotnice je pravi!

Ostavi odgovor