špecli Spätzle sa sirom i slaninom recept

Zapečeni špecli (Spätzle) sa sirom i prženom slaninom

 • 20 min
100%

Odlučio sam 250. godišnjicu rođenja L. Beethovena, koja se obilježava ove godine, proslaviti kuhanjem.

Umjesto torte na jelovniku se je našlo jelo za koje sam siguran da bi i samom Ludwigu bilo bolje od bilo kojeg deserta.

Pripremio sam domaće zapečene špecle sa sirom i prženom slaninom.

Iako je 2020. godina kada se slavi 250. godišnjica rođenja velikog glazbenika, dosta je manifestacija odgođeno za drugi dio 2021., tj. za vrijeme kad će se smiriti pandemija koronavirusa.

Do tada će se neke manifestacije održati i online, a kompletne informacije oko proslave rođendana možete pratiti na linku: https://www.germany.travel/en/ms/bthvn2020/beethoven-2020.html


špecli Spätzle sa sirom i slaninom recept


Povijest špecli (Spätzle)

Njemačka gastronomija bogata je i puna utjecaja različitih kultura i povijesnih razdoblja. Ono što će vas danas dočekati na stolovima i štandovima kada ste u njemačkim gradovima i drugim mjestima, nastajalo je stoljećima na dinamičnom prostoru s brojnim kulturnim mijenama i migracijama uslijed kojih su dolazili novi ljudi koji su davali dodatnu kvalitetu i tako obogaćivali gastronomiju Njemačke.

Jedno od jela koje svakako spada u tradicionalnu njemačku gastronomiju su popularni špecli (njem. Spätzle), koji se mogu naći svuda po Njemačkoj, no koji su posebno vezani za južnu regiju Švapsku gdje se švapski špecli (ili švapske špecle) serviraju kao prilog, ili kao glavno jelo ako se uključe još neki dodaci.

Za one koji možda ne znaju, špecli su tjestenina s jajima koja se priprema na poseban način. Na švapskom je dijalektu „Spätzle“ umanjenica i vjerojatno znači „vrabac“.

Ako ste u nekom od švapskih gradova, primjerice Augsburgu, možete uživati u špeclima pripremljenim na izvorni švapski način.

Svakako spojite gastronomiju s ostalim čarima grada, o kojem više možete saznati na web stranici Njemačke turističke zajednice: https://www.germany.travel/en/cities-culture/augsburg.html.

Još neki gradovi u regiji u kojima možete jesti autentične špecle su Kaufbeuren, Kempten ( https://www.germany.travel/en/cities-culture/kempten.html ) Memmingen i Füssen u blizini kojega se nalazi jedna atrakcija koju ne smijete propustiti – slavni dvorac Neuschwanstein koji je poslužio kao inspiracija Disneyju za tematske parkove i logotip.


špecli Spätzle sa sirom i slaninom recept


Beethovenovo najdraže jelo

Iako nema previše povijesnih zapisa o tome što je Ludwig van Beethoven jeo za vrijeme života, i u trenucima skladanja, nekoliko zapisa je ipak sačuvano koji bi nam mogli dati neku naznaku o tome kakvog je bio gastronomskog ukusa.

Poznato je kako je bio ljubitelj kvalitetnog vina, a sačuvani su i dokazi kako je redovno uživao u zapečenoj tjestenini sa sirom u restoranu jednog hotela.

Kako je to jedini i najbolji trag koji sam u svom kratkom istraživanju pronašao dozvolio sam si zamisliti da je upravo zapečena tjestenina i bila Beethovenovo najdraže jelo, i na temelju tog saznanja sam odlučio pripremiti zapečene špecle.

Prigorska verzija špecli

Kako je iznad navedeno špecli su vrsta tjestenine koja se oblikuje istiskivanjem kroz posebno sito ili drobilicu za krumpire.

Tijesto je zbog toga mekše, skoro tekuće, a uz brašno i jaja u njega se dodaje i malo mlijeka.

Hrvatska gastronomija također uključuje špecle kao dio svoje gastronomske tradicije, a oni su ovisno o zemljopisnoj regiji s vremenom pokupili i neke drugačije nazive, oblike i manje prilagodbe osnovnog recepta.

Meni je najbliža i najpoznatija prigorska verzija na kojoj sam odrastao i koja se u mojoj obitelji zove “ščipanci“, a u drugim krajevima je poznata i pod nazivom “trganci“.

Glavna razlika u odnosu na špecle je u čvrstoći tijesta. Kako se tijesto za ščipance treba štipati za stavljanje u kipuću vodu ono mora biti čvršće. Zbog toga u pravilu ne dodajemo mlijeko u brašno i jaja, a nekada ne dodajemo niti jaja u tijesto za ščipance već ih pripremamo samo s vodom i malo svinjske masti.

Poslužuju se kao prilog, a najčešće ih se može naći uz pečeno pile prelivene “sokom” (tj. masnoćom) od pečenja.


špecli Spätzle sa sirom i slaninom recept


Zapečeni špecli sa sirom i slaninom recept

Ovaj recept je kombinacija (po meni) najboljih elemenata svih jela koja su do sada navedena u tekstu.

Imamo čvrsto tijesto za špecle napravljeno od brašna i jaja koje možete bez dodatne aparature i brzo natrgati ili naštipati u vodu.

Tako kuhanu tjesteninu pomiješajte s najdražim sirom za pizzu i nakon pečenja prelijte s malo masnoće i posipajte s hrskavo prženom slaninom.

Uživanje u ovom brzom jelu je zagarantirano, a cijeli postupak pripreme vas čeka u nastavku.


Špecli sa sirom i slaninom
Priprema
10 mins
Kuhanje
10 mins
 

Zapečeni špecli na prigorski način sa sirom i hrskavom slaninom

Course: Main Course
Cuisine: croatian, german
Keyword: Spätzle, špecli
Broj porcija: 2
Namirnice
 • 200 grama glatkog brašna
 • 2 cijela jaja (M ili L razred)
 • po ukusu soli
 • 100 grama hamburger slanine (može i dimljena slanina ili panceta)
 • 50 grama sira za pizzu (može i više, ovisno o ukusu, a može i više vrsta sira)
Upute
 1. U dubokoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte dva jaja.

  Prvo kuhačom, a zatim rukama zamijesite čvrsto tijesto za špecle.

 2. Zagrijte vodu u dubokom loncu do kipljenja. Vodu posolite po ukusu. Ja je volim što više posoliti kako bi špecli imali slani okus odmah nakon kuhanja. Kada voda zakuha uzmite tijesto za špecle i prstima trgajte komade tog tijesta i puštajte ih u kipuću vodu.

 3. Špecli će biti kuhani u manje od minute, a kada su kuhani će isplivati na površinu vode u loncu. Izvadite ih lonca u posudu sa strane. Ponovite postupak dok ne ostanete bez tijesta za špecle.

 4. Odabrani sir naribajte i pomiješajte s kuhanim špeclima. Prebacite špecle i sir u vatrostalnu posudu i zapecite ih na 200 stupnjeva oko 5-10 minuta da se sir otopi.

 5. Slaninu kratko prepržite na suhoj tavi i kada se ohladi natrgajte ili nasjeckajte nožem na manje komade.

 6. Zapečene špecle servirajte tople. Prije posluživanja posipajte ih prženom slaninom, a možete ih i preliti s malo masnoće od prženja slanine. Dobat tek!

Zapečeni špecli (Spätzle) sa sirom i prženom slaninom was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor