Go Back
Pomfrit od batata s ajvarom
Priprema
5 mins
Kuhanje
20 mins
 

Hrskavi pomfrit od batata iz pećnice i bez dodavanja ulja. Savršena i zdrava grickalica za svako doba dana.

Course: Snack
Cuisine: croatian
Keyword: batat, fries, pomfrit, sweet potato
Broj porcija: 2
Namirnice
 • 1 kom narančastog batata (što veći to bolji)
 • 1 jušna žlica Gussnela (ili nekog drugog kukuruznog škroba)
 • po želji ljutog Bakina tajna ajvara
 • 40 grama parmezana
 • 15 grama svježeg lista peršina
 • po želji soli (koristio sam krupnu himalajsku)
Upute
 1. Iako postoje verzije ovog recepta s uljem, koje sam i sam radio, moguće je postići hrskavi batat bez dodavanja ulja. Neki kažu da se hrskavost može dodatno pojačati držanjem batata u vodi prije pečenja, ali iz vlastitog iskustva nisam nikada primijetio nikakvu razliku držao ga u vodi ili ne. Tako da sam prestao raditi taj korak kada ga pripremam bez ulja. U kombinaciji s uljem i dalje predlažem držanje batata u vodi.

 2. Batat možete, ali i ne morate oguliti. Ako ga koristite neoguljenog dobro ga operite i izribajte po mlazom hladne vode. Nožem ga narežite na tanke trake. Što tanje to bolje zbog hrskavosti, ali i dužine pečenja.

 3. Stavite batat u duboku posudu te ga posipajte sa škrobnim brašnom i promiješajte sve rukama. Škrob će dodatno izvući vlagu iz batata prilikom pečenja i učiniti ga hrskavijim.

 4. Batata rasporedite na papir za pečenje bez da se međusobno dodiruju komadi batata. Stavite ga peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Dužina pečenja će ovisiti o vašoj pećnici kao i o tome kako ste tanko narezali batat. Provjeravajte pred kraj pečenja izgled batata i ako počne tamniti izvadite ga van.

 5. Pomfrit od batata poslužite odmah dok je topao uz ljuti ajvar i posipan sjeckanim svježim listom peršina i začinjen himalajskom soli. Dobar tek!