Go Back
Žele bomboni uvaljani u šećer
Priprema
15 mins
Kuhanje
15 mins
Ukupno
30 mins
 

Recept za domaće žele bombone uvaljane u šećer koji svojom bojom i oblikom mogu poslužiti kao savršeni slatki poklon za Valentinovo.

Course: Dessert
Keyword: jelly beans
Broj porcija: 8
Namirnice
 • 300 ml vode
 • 400 grama kristalnog šećera (plus kojih 15-20 grama za valjanje žele bombona)
 • 27 grama želatine u prahu (za oko 1,5 litru tekućine)
 • Prehrambena boja i ekstrakti okusa (po ukusu i želji)
Upute
 1. U manjoj posudi pomiješajte želatinu sa 100 ml hladne vode.

 2. U dubokom loncu pomiješajte šećer i 200 ml vode. Stalnim miješanjem otopite šećer u vodi, te na srednje jakom plamenu dovedite vodu do vrenja.

 3. U kipući šećerni sirup dodajte otopljenu želatinu i nastavite miješati i kuhati buduće žele bombone dodatnih 10-15 minuta na laganom plamenu.

 4. Kada uklonite šećerni sirup s plamena u njega dodajte prehrambenu boju po želji, a uz boju možete dodati i željeni ekstrakt okusa.

 5. Plastične posude s ravnim dnom iznutra obložite rastezljivom folijom, posebno pazeći da nije ostala negdje rupa kroz koju šećerni sirup uspio doći ispod folije. Dobro učvrstite foliju i za rubove posude kako vam folija ne bi pala u želatinu.

 6. Debljinu žele bombona regulirate visinom ulivene želatine u plastičnu posudu. Predlažem da ona ne bude viša od 2 centimetra.

 7. Ostavite želatinu na sobnoj temperaturi da se hladi barem 30 minuta, a nakon toga je premjestite na hlađenje u hladnjak. Ovisno o debljini ulivene želatine hlađenje će trajati duže ili kraće. A najsigurnije je ostaviti želatinu da očvrsne preko noći u hladnjaku.

 8. Kada je želatina dovoljno ohlađena izvadite je iz hladnjaka i oprezno izvadite s folijom iz plastičnih posuda.

 9. Pomoću kalupa, ili noža, izrežite željene oblike iz želatine, a zatim ih odmah uvaljajte u malo kristalnog šećera te odložite sa strane.

 10. Žele bombone možete probati odmah, ali najbolji će biti ako ih ostavite sušiti na sobnoj temperaturi još barem jedan dan prije posluživanja. U slast!

Bilješke
 1. Probao sam raditi žele bombone od obične želatine koju sam dobio sa želiranjem kupovnih sokova. Želatina će ispasti dobro, ali kako ta želatina nije zasićena šećerom nakon što je uvaljate u šećer ona će ga samo upiti u sebe, i pustiti šećerni sirup na drugu stranu. Zato žele bombone uvaljane u šećer uvijek radite sa šećernim sirupom kako se to ne bi desilo.
 2. Zbog potrebe korištenja šećernog sirupa predlažem izbjegavanje korištenje sokova za aromatiziranje žele bombona, iako se to može napraviti, ali puno lakše ćete postići željeni okus kupnjom ekstrakta željenog okusa koji se danas mogu naći na odjelu slastica svih većih dućana. Isto vrijedi i za bojanje.
 3. Ako koristite nož za rezanje želatine prije svakog rezanja ga potopite u vruću vodu. U suprotnom bi se želatina mogla zalijepiti za nož i početi trgati.
 4. Za najbolji rezultat potrebno je osušiti žele bombone na sobnoj temperaturi barem 24 sata. A najbolje ih je sušiti na rešetki za kolače kako bi ravnomjerno bili sušeni sa svih strana.