Go Back
PERi-PERi piletina
Priprema
5 mins
Kuhanje
35 mins
 

Recept za popularnu PERi-PERi piletinu poznatog Nando's lanca brze hrane.

Course: Main Course
Cuisine: Portuguese
Keyword: bbq, chicken, chili, grill, nando's, peri peri, piletina, piri piri
Broj porcija: 4
Namirnice
 • 650 grama piletine (batak, zabatak, krila)
PERi-PERi umak
 • 20 kom piri piri chili papričica
 • 60 grama češnjaka
 • 40 grama mladog luka
 • 2 kom limete (sok od obje, naribana kora od jedne)
 • po ukusu soli i papra
 • 5-6 jušne žlice maslinovog ulja
Prilozi
 • po želji kuhana riža ili prženi krumpiri
 • po želji pečeni kukuruz
Upute
 1. Sve namirnice, osim ulja, stavite u mužar ili posebnu posudu u kojoj ih možete usitniti pomoći štapnog miksera. Ja sam koristio poseban nastavak na multipraktiku koji je inače namijenjen za usitnjavanje luka i češnjaka.

  Nakon što namirnice kroz nekoliko pulsiranja ili ručnog udaranja usitnite, dodajte ulje te ih ponovno usitnjavanjem povežite u pastu.

 2. Pripremljene komade piletine lagano posolite i nakon toga utrljajte peri peri umak u njih. Ovdje se možete poslužiti i vrećicom za zamrzavanje u koju stavite pripremljene komade piletine i peri peri umak. Zatim zavežete vrh vrećice i rukom utisnete pikantnu marinadu u piletinu. Ovako ćete manje zaprljati ruke, a i bolje je za piletinu da ovako ostane u marinadi.

 3. Piletinu je potrebno marinirati u peri peri umaku minimalno 2-3 sata. Što duže to bolje. Ako možete pripremiti marinadu za piletinu dan ranije, i preko noći ostaviti piletinu da se marinira u hladnjaku to bi bilo idealno.

 4. Ako imate pristup roštilju i otvorenom plamenom piletinu ispecite tako. Ako nemate možete je bez problema pripremiti i u pećnici. Izostat će ona aroma dima, ali ostali okusi će i dalje biti tu. Na roštilju uz povremeno okretanje mesa piletini će trebati oko 15-20 minuta da se ispeče. U pećnici predlažem da to vrijeme produžite na barem pola sata od kojih ćete veći dio peći piletinu na 180 stupnjeva, a zadnjih 10 minuta je završiti na najvišoj poziciji u pećnici (ispod samog grijača) na 200 stupnjeva.

 5. Usred pečenja slobodno povremeno dodatno premažete komade piletine peri peri umakom koji je ostao od marinade.

 6. Gotovu peri peri piletinu poslužite na salati, prženim krumpirima ili kuhanoj riži uz dodatni prilog po želji. Kako već imate pripremljenu vatru i žar na roštilju predlažem da je iskoristite za pečenjare :). Dobar tek!

Bilješke
 • Za pripremu ovog jela možete koristiti bilo koji dio pileta. Idealno bi bilo iskoristiti cijelo pile, ne teže od 700 grama. Ali u nedostatku takvog pileta slobodno koristite već pripremljene dijelove bili oni pomiješani ili ne. Jedino ne bi preporučio korištenje isključivo pilećih prsa kako je to dosta suh komad mesa. Ali nije zabranjeno da se koristi ako ga stvarno volite i želite koristiti u receptu :)
 • Ako imate pristup svježim piri piri papričicama preporuka je da se one koriste. Točnu količinu teško je napamet preporučiti. Ali krenite s njih desetak, i uz njih stavite pola količine češnjaka, isprobajte nakon par pulsiranja i onda prilagodite i popravite omjere.
 • Dužina pečenja najviše ovisi o veličini i korištenim komadima pileta. Kao i o samom načinu pečenja i radi li se o roštiljskoj vatri ili pećnici. Uvijek redovno provjeravajte stupanj pečenosti mesa, a i slobodno ga zarežite uz kost da vidite je li se meso ispeklo u cijelosti. Piletinu nije preporučljivo posluživati sirovu :).
 • Ako ste pripremili veće količine peri peri umaka možete ga čuvati u teglici u hladnjaku i do nekoliko tjedana pošto su namirnice konzervirane u ulju.