Go Back
Džem od borovnica s tamnom čokoladom
Priprema
1 min
Kuhanje
12 mins
 

Napravite domaći džem od borovnica s tamnom čokoladom i limetom, bez dodanih šećera i konzervansa.

Course: Dessert
Cuisine: croatian
Keyword: blueberry, borovnica, džem, jam
Calories: 1600 kcal
Namirnice
 • 1 kilogram borovnica (svježe, domaće i slatke)
 • 150 grama tamne čokolade (s 85% kakaa)
 • 1 kom limete (kora i sok će trebati)
Upute
 1. Borovnice isperite pod hladnom vodom. Stavite ih u duboki lonac na srednje jak plamen.

  Kako se lonac zagrijava pomoću vilice ili gnječilice za krumpir izdrobite većinu borovnica.

 2. Naribajte koricu limete, a zatim iz nje iscijedite sok.

  Sok limete postepeno dodajte u lonac s borovnicama. Ovisno o slatkoći borovnica, ali i vašem ukusu, bit će potrebno staviti sav sok ili samo dio. Pred kraj kuhanja džema možete isprobati okus i po potrebi ga doraditi.

 3. Kuhajte džem uz postepeno miješanje sve dok se borovnice ne raspadnu u loncu. Nakon toga pustite da džem kipi dodatnih 10 minuta. Ovisno o dužini kuhanja džema on će biti gušći ili rjeđi. Ja volim kada je rjeđi, radi lakšeg mazanja, pa ga nisam htio duže kuhati.

 4. Kada ste gotovi s kuhanjem džema od borovnice nakon 12-15 minuta u njega dodajte sitno sjeckanu tamnu čokoladu i koricu limete. Pomiješajte sve i rasporedite u teglice za zimnicu. Ostavite vani da se džem ohladi na sobnu temperaturu prije nego ga pospremite u hladnjak.

  U slast!

Bilješke
 • Gustoću džema možete regulirati dužinom kuhanja džema, ili nakon kuhanja količinom i vrstom čokolade koju ćete dodati u džem.
 • Ako borovnice nisu previše slatke dobro je smanjiti količinu soka limete koja ide u njega. Ili ako su vam previše slatke borovnice da dodavanjem više soka limete i njegovom kiselinom malo "razbijete" prirodnu slatkoću voća.