Go Back
Domaćica čajno pecivo recept
Priprema
10 mins
Kuhanje
10 mins
Resting time
30 mins
 

Ako želite isprobati domaći recept za Domaćica čajna peciva obložena čokoladom ovo je recept za vas :)

Course: Dessert
Cuisine: croatian
Keyword: čajno pecivo, keksi
Broj porcija: 4
Namirnice
 • 300 grama glatkog brašna
 • 200 grama maslaca (iz hladnjaka)
 • 50 grama kristalnog smeđeg šećera (prirodni nerafinirani smeđi šećer iz šećerne trske)
 • 50 grama čokolade za kuhanje
 • 20 ml mlijeka
 • 1/2 čajne žlice cimeta
Upute
 1. Za pripremu prhkog tijesta za kekse prvo pomiješajte glatko brašno, smeđi šećer i cimet. Zatim dodajte ohlađeni maslac narezan na kockice.

 2. Prstima spajajte maslac i brašno sve dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Tada nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko prhko tijesto. Ja moram priznati da već dugo nisam rukama radio prhko tijesto već za njega iskoristim nastavak za tijesta u multipraktiku i tako ga pripremim za manje od minute. Osim brže pripreme na ovaj način i manje zagrijavam tijesto rukama što je bolje za samo tijesto.

 3. Tijesto bi bilo idealno ostaviti u hladnjaku zamotano u rastezljivu foliju barem na 30 minuta.

 4. Ohlađeno tijesto položite na površinu koju ste posipali s malo brašna te ga razvaljajte na debljinu od 1 centimetra.

 5. Kalup s kojim ćete izdubiti kekse iz razvaljanog tijesta također uvaljajte u brašno kako vam se tijesto ne bi zalijepilo za njega. Gotove kekse prebacite na papir za pečenje.

 6. Kekse pecite 10 minuta na 175 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Pripazite samo na dužinu pečenja jer ona će varirati od pećnice do pećnice, a keksi će u jednom trenu brzo dobiti smeđu boju po kojoj ćete znati da su gotovi.

 7. Nakon što se keksi malo ohlade otopite na pari čokoladu po želji s malo mlijeka. Ovisno o čokoladi koji koristite bit će potrebno više ili manje mlijeka. Želite dobiti tekuću čokoladu koja lijepo prianja uz prhki keks.

 8. Dno svakog keksa rukom umočite u čokoladu te ih stavite sa strane (idealno naopak) na tanjur da se čokolada ohladi. Nakon ovog će vam prsti biti puni čokolade, ali za to sam siguran da se nećete žaliti :).

 9. Kekse možete staviti u hladnjak da se čokolada brže stisne. Poslužite ih uz čaj i dobro društvo. U slast!

Bilješke
 • Domaćica keksi specifični su po svojim uzorcima koje nažalost ne možete nigdje nabaviti. Ali možete nabaviti razne kalupe u obliku listova koji su dovoljno slični. Ja sam za ove kekse iskoristio poseban kalup s kojim se radi azijski "mooncake".