Go Back
Profiteroli au craquelin
Priprema
15 mins
Kuhanje
45 mins
 

Jednostavni profiteroli s ukrasnom crvenom kapicom

Course: Dessert
Cuisine: French
Keyword: profiteroli
Namirnice
Za crvenu kapicu
 • 170 grama maslaca
 • 170 grama kristalnog šećera
 • 120 grama glatkog brašna
 • 1 čajna žlica prehambene boje (crvene ili po želji)
Profiteroli
 • 240 grama vode
 • 120 grama maslaca
 • 150 grama glatkog brašna
 • 1/2 čajne žlice kristalnog šećera
 • 2 prstohvata soli
 • 200 grama jaja (M veličina - 4 jaja)
Upute
Crvene kapice
 1. Maslac sobne temperature dodatno omekšajte mikserom. Potrebna je minuta miksanja.

 2. Maslacu dodajte šećer i ponovno ga izmiksajte. Zatim dodajte prehrambenu boju i ponovite miksanje.

 3. Na kraju postepeno uspite glatko brašno i nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto koje se mota oko lopatica miksera.

 4. Tijesto prebacite na rastezljivu prozirnu foliju. Zamotajte ga i odložite u hladnjak na minimalno pola sata. Za to vrijeme pripremite tijesto za profiterole.

 5. Kada su profiteroli istiskani na lim za pečenje izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na debljinu do 2 milimetra i pomoću kalupa izrežite kružnice odgovarajuće veličine.

Profiteroli
 1. U dubokoj tavi ili loncu zagrijte vodu i u njoj otopite maslac.

 2. Kada voda s maslacom zakipi dodajte u nju brašno sa soli i šećerom. Stalnim miješanjem skuhajte tijesto. Tijestu će se oformiti kroz pola minute, ali ga je potrebno malo "presušiti" zbog čega ga nastavite kuhati uz stalno miješanje dodatnih 2 minute na srednje jakom plamenu.

 3. Kuhano tijesto odložite u duboku posudu i uz pomoć ručnog miksera ubrzajte proces hlađenja tijesta. Tijesto ne smije biti vruće kada se u njega dodaju jaja jer tada profiteroli neće uspjeti.

 4. Mlakom tijestu dodajte jaja i pomoću miksera povežite sve namirnice u glatku smjesu.

 5. Smjesom za profiterole napunite slastičarsku vrećicu i pomoću nje istisnite željeni broj profiterola na papir za pečenje koji se nalazi na limu za pečenje. Pazite da ostavite dovoljno prostora između profiterola jer značajno narastu prilikom pečenja.

 6. Na svaku hrpu tijesta koja će biti budući profiterol stavite jednu crvenu kapicu. Kapice za profiterole ne bi trebale biti više od 1 cm šire u svim smjerovima od profiterola. Ako su premale neće obuhvatiti cijeli profiterol. Ako su prevelike dio tijesta kapice će pasti i zapečeni se na dnu.

 7. Profiterole pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva prvih 25 minuta, a nakon toga temperaturu smanjite na 180 stupnjeva i nastavite ih peći dodatnih 20 minuta.

 8. Profiterole poslužite prazne, s umakom od karamele, svježim voćem i/ili slastičarskom kremom ili pudingom. U slast!