Go Back
Brudet od brancina
Priprema
15 mins
Kuhanje
45 mins
 

Brudet je jedno od najpoznatiji tradicionalnih jela naše dalmatinske kuhinje. Koliko kuhara postoji toliko postoji i recepata kako pripremiti odličan brudet. Svatko ima neki svoj trik ili tajnu zbog čega smatra da je baš tako pripremljeni brudet najbolji.

Course: Soup
Cuisine: Mediterranean
Keyword: brudet
Namirnice
 • 1 komad velikog Cromaris brancina
 • 250 grama žutog luka
 • 800 grama sjeckane rajčice iz konzerve
 • 200 ml bijelog kvalitetnog vina
 • 3 režnja češnjaka
 • 30 grama svježeg lista peršina
 • po potrebi maslinovog ulja i vode
 • po ukusu ljute paprike, šećera, papra, soli
 • po ukusu skuhane palente
Upute
 1. Luk sitno nasjeckajte i stavite ga pirjati na maslinovo ulje u dubokom loncu. Luku odmah dodajte mljevenog papra i pirjajte ga barem 20-30 minuta, slobodno i duže, na laganoj vatri. Luk će prvo omekšati i ispustiti sokove, zatim će ih povući nazad u sebe zajedno s uljem, a na kraju će ih ponovno reducirane ispustiti u lonac. Luk će možda na trenutke izgledati kao da je na granici da će pregorjeti ali ne morate brinuti da hoće iako je potrebno paziti da vam se to stvarno ne desi zbog previsoke temperature. Luk je potrebno redovno miješati.

  Cromaris brudet od brancina Darko Kontin recept
 2. Kada je luk odradio svoje dodajte u lonac sve ostale namirnice, osim brancina, i nastavite kuhati brudet uz povremeno dodavanje vode po potrebi. Kiselost sjeckane rajčice u brudetu regulirajte šećerom. Jedna žlica bi trebala biti dovoljna na veliki lonac brudeta. Ljutinu i slanoću brudeta također postepeno gradite i prilagodite vlastitom ukusu za vrijeme krčkanja brudeta.

  Cromaris brudet od brancina Darko Kontin recept
 3. Brudet kuhajte minimalno 30 minuta bez ribe, a zatim zadnjih 15 minuta kuhanja u njega stavite komade brancina kojeg ste prije toga očistili i narezali.

  Cromaris brudet od brancina Darko Kontin recept
 4. Brudet se ne miješa jednom kada u njega stavite ribu kako se komadi ribe ne bi raspali. Ako želite promiješati brudet primite lonac za njegove ručke i samo lagano zakretanjem lonca promiješajte brudet.

  Cromaris brudet od brancina Darko Kontin recept
 5. Kuhani brudet poslužite uz kuhanu palentu. Dobar tek!

  Cromaris brudet od brancina Darko Kontin recept