Go Back
Palenta s vučenom dimljenom lopaticom
Priprema
15 mins
Kuhanje
2 hrs 35 mins
 

Novo ruho palente uz sočno pečenu dimljenu lopaticu

Course: Main Course
Keyword: polenta, pulled pork
Broj porcija: 6
Namirnice
 • 1300 grama dimljene lopatice s kožom
 • 350 ml svijetlog piva (marka pive po vlastitom ukusu)
 • 200 grama Izidor palente
 • 600 ml vode
 • 50 grama sira ribanca
 • 100 grama cherry rajčica
 • po ukusu začini (sol, papar, češnjak u prahu, crvena dimljena paprika, ... )
Upute
 1. Dimljenu lopaticu stavite u dublju vatrostalnu posudu. Lopaticu prelijte svijetlim pivom i po želji začinite s češnjakom u prahu, crvenom paprikom i paprom. Dobro utrljajte začine u kožu lopatice sa svih strana.

 2. Aluminijskom folijom prekrijte vatrostalnu posudu i stavite lopaticu peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva kojih 90 minuta.

 3. Nakon 90 minuta uklonite foliju s mesa, okrenite ga i prelijte i premažite s tekućinom od pečenja iz posude. Meso nastavite peći dodatnih 45-60 minuta na 200 stupnjeva. Koža lopatica slobodno bude izvana prepečena.

 4. Zadnjih 15 minuta uz meso stavite peći zarezane cherry rajčice.

 5. Kada je lopatica pečena s dvije vilice ju natrgajte na manje komade. Ako se je meso dovoljno dugo peklo trebalo bi se samo razdvajati pod pritiskom vilica.

 6. Lijepe komade vučene svinjetine vratite u vatrostalnu posudu i pomiješajte s masnoćom od pečenja lopatice, reduciranom pivom i začinima. Ako je umak prerijedak možete ga dodatno zagrijati na tavi i isparavanjem dovesti do željene gustoće.

 7. U dubljem loncu zagrijte 600 ml posoljene vode do vrenja. Kada voda zavri dodajte 200 grama palente u nju i brzim je miješanjem nastavite kuhati oko jedne minute ili dok se ne počne zgušnjavati.

 8. Kuhanu palentu sklonite sa štednjaka i u nju odmah umiješajte začinsko bilje i naribani sir ribanac. 

 9. Za kremastiju palentu zakuhajte istu količinu palente u više vode (omjer palente i vode 1:4), a za dodatnu kremastost nakon kuhanja palente u nju možete dodati malo vrhnja ili čak i mlijeka.

 10. Toplu kremastu palentu poslužite u dubokom tanjuru s pečenim cherry rajčicama i vučenom zapečenom svinjetinom.

  Dobar tek!