Blog

Restoran Freyja i chef Josip Tomas [RECENZIJA]

Ovogodišnje popuštanje korona mjera odlučio sam proslaviti jednim mini godišnjim odmorom i odlaskom na more. Naime, prošle godine iako je turistička sezona bila relativno normalna ja sam je preskočio, a ljeto sam bez godišnjeg odmora proveo u Zagrebu.

Zbog toga sam jedva dočekao ovu godinu kako bih nekoliko dana proveo na plaži s koktelom u ruci, a večeri na terasi uz more i morskim delicijama na tanjuru.

Moja me želja dovela do hotela Tamaris u Tučepima, restoranu Freyja koji se nalazi u sklopu hotela i Josipa Tomasa koji je glavni chef restorana ali i jedan od članova obitelji Tomas koji vode ovaj predivan i nagrađivani privatni obiteljski hotel.

Chef Josip Tomas

Josip je sa svojih 25 godina mlad čovjek (barem meni “starcu” u kasnim tridesetima) zaigranog mladenačkog duha i optimizma koji ga krasi kao osobu.

Ali kada ne biste vidjeli ništa osim njegovih jela i tanjure koje izdaje siguran sam da bi pomislili kako iza kuhače u kuhinji stoji netko puno stariji.

Isto sam i sam pomislio prvu večer te se ugodno iznenadio kada nas je mladi chef Josip prvi put došao pozdraviti i provjeriti je li sve u redu s večerom koju nam je pripremio.

Josip ima za svoje godine zavidno kuharsko iskustvo. Školovao se u londonskom Le Cordon BLEU, a radio je i u nekim našim najpoznatijim restoranima kao što su to Noel i Dubravkin put.

Jela koja Josip sprema su moderna, zabavna, brinu o održivosti namirnica, a istovremeno njeguju tradiciju podneblja iz kojeg dolazi.

Možda su najbolji primjeri jela kakve Josip voli pripremati marinirani škampi, Jakobova kapica i hobotnica o kojima ću više riječi posvetiti u nastavku teksta.

Restoran Freyja

Restoran Freyja nalazi se u prizemlju hotela Tamaris odmah pored velike šetnice i na svega nekoliko koraka od plaže u Tučepima.

Priznajem da sam se odmah zaljubio u pogled s terase restorana i jedan poseban stol koji se nalazi pored palme s otvorenim pogledom na more i šetnicu (treći stol s desna kada uđete u restoran ako vas baš zanima 🙂 ).

Za tim stolom sam proveo svaki trenutak koji nisam proveo u moru. Čak sam i boravak na plaži zamijenio osvježavajućim koktelima i hladom terase restorana Freyja. Ukratko, postao sam definicija stalnog gosta restorana :).

Moram pohvaliti i osoblje restorana s kojim smo se “skompali” već prvu večer te je ostatak odmora u njihovom prisustvu stvarno bio kao da smo u krugu dobrih i dragih nam prijatelja.

Ali sve to je samo “šlag na torti” kada se sagleda ponuda jela restorana.

Kakva jela možete kušati u restoranu Freyja

Josip veliki naglasak stavlja na lokalno dostupne i sezonske namirnice kao i održivo kuhanje s tim namirnicama. Sve što se može iskoristiti s pojedine namirnice će se iskoristiti, a bacanja hrane skoro pa da i nema.

Za primjer možemo uzeti škampe čiji su očišćeni repovi završili u marinadi za naše prvo predjelo, ljuska s tih repova je pretvorena u prah koji se koristio kao posip preko tog jela, a glave su se kasnije koristile za dopunu okusa u drugim jelima kroz temeljac.

Htio sam isprobati što je više jela moguće, a kako ne bih uspio isprobati sva jela u par dana Josip nam je izašao u susret i dogovorili smo dvije degustacijske večere kroz koje sam imao priliku kušati preko 13 različitih jela s njegovog jelovnika.

Prvu večeru smo otvorili s pozdravom iz kuhinje koji je bio ukusan tartar od tune na hrskavom domaćem krekeru sa sjemenkama.

Nakon tartara sljedila je predivno dekorirana čaša s mariniranim škampima, motarom, ukiseljenom kapulicom i prahom od ljuski škampi.

Na jelo sa škampima sam potrošio skoro pa sve komplimente kojih sam se mogao sjetiti, a večera je tek krenula. Svaki detalj na tanjuru tj. u čaši je bio savršeno pogođen!

Škampi su bili slatki i mekani, redukcija balzamičnog octa savršeno kremasta, ukiseljena kapulica taman onoliko kisela da se može reći da je ukiseljena ali ne i da izdominira okusom nježno meso i delikatnu aromu škampa. Motar je bio bolji čak i od domaćeg maminog kojeg redovno imam kod sebe :).

Kasnije sam od Josipa saznao da svaki element i komponentu jela zna pripremiti u nekoliko različitih verzija i intenziteta okusa kako bi svaka namirnica s kojom je spaja koristila upravo najprikladniju verziju kao dodatak jelu.

Nakon škampa na stol je došao filet lubina s rižotom od graška. Obrada ribe je bila besprijekorna i uživali smo u svakom zalogaju.

Lubina je u sljedećem slijedu zamijenio prekrasan komad Hame s ciklom, džem od rajčice i umak od škampa.

Večeru smo završili s dva različita deserta od kojih sam subjektivno odmah proglasio tanjur s bijelom čokoladom i lješnjacima mojim favoritom. Da nisam znao rekao bih da se Josip s tim desertom pripremio za moj dolazak :).

Još pod dojmom prve večere, a posebno škampa u marinadi, jedva smo dočekali večer sljedećeg dana.

Umjesto s tunom i škampima večeru smo otvorili sa stonskim kamenicama u redukciji vina s ljutikom i maslacem.

Kako sam veliki ljubitelj školjki ovo jelo mi je odmah stavilo osmijeh na lice. Isto kao i gutljaj dubrovačke malvazije koju smo uparili uz ovaj slijed.

Kasnije smo prešli na crno vino kuće koje smo nastavili točiti do kraja večere.

Nakon kamenice na red je došao još jedan slijed sa školjkama koji je po mojem skromnom sudu najbolje jelo večeri. Radi se o Jakobovoj kapici na pireu od cvjetače, tostiranoj cikli, slanini i ganachu od ruby čokolade.

Ne znam od kuda bih krenuo opisivati teksture i okuse ovog jela, a kada bih i pokušao vjerujem da ga ne bi dovoljno nahvalio koliko je ovo jelo uistinu ukusno. Ako bi postojao jedan razlog i samo jedno jelo zbog kojeg bi vam se isplatilo zaputiti prema Tučepima i restoranu Freyja po meni bi to bilo ovo jelo!

Na red je došao predivno obrađen Šanpjer na pireu od koromača kojeg su popratili atraktivno prezentirani Gnudi od ovčjeg sira na raguu od gljiva, graška i vrata crne svinje te posipani pepelom od začinskog bilja.

Da nisam probao Jakobovu kapicu Gnudi bi mi bile najbolji slijed večeri. Ovako su ostale samo najbolje Gnudi koje sam ikada kušao! 🙂

Ovčji sir je bio kremast poput najbolje slastičarske kreme, a pepeo začinskog bilja je nešto što sam si odmah zapisao i obećao isprobati u nekim jelima kod kuće.

Hobotnica će meni uvijek biti najljepša namirnica na tanjuru, a slijed s njom i sa sotiranim slanutkom, cvjetačom, blitvom i grillanom kapulom koja je ispunjena pjenicom od citrusa je možda i najljepši način za prezentirati krak hobotnice.

I ovaj tanjur je krasila odlično obrađena glavna namirnica jer krakovi hobotnice su bili toliko mekani da ste ih lako mogu zamijeniti za neku nježniju namirnicu poput kozica ili škampa.

Ali okus tanjura su držali detalji kao što su savršeno posoljeni i blanširani smotuljci od blitve ali i pjenica od citrusa koja je povezala cijelo jedan u zabavno iskustvo okusa.

Za predzadnji slijed smo se napokon odlučili za mesno jelo. Odluka je pala na janjeći file, kuskus, pire od graška i jus od janjetine. Ako niste ljubitelj janjetine predlažem vam da isprobate ovo jelo jer nakon njega ćete ju sigurno zavoljeti!

Večeru smo završili nevjerojatno kremastim Creme Bruleeom i domaćim sladoledom od marakuje.

Creme Brulee je bio toliko kremast da sam par puta provjeravao da se ne nalazi u staklenoj prozirnoj posudi zbog koje bi imao pravila oblik na tanjuru, a pratnja je na glas izjavila kako bolji nije imala prilike još probati.

Kao što možete vidjeti sva jela su me oduševila, a kako i ne bi kada su odrađena profesionalno i s velikom pažnjom od strane chefa Josipa Tomasa.

I premda ne vjerujem da možete odabrati nešto s jelovnika restorana Freyja što vam se neće svidjeti u Josipovoj izvedbi predlažem da obavezno isprobate marinirane škampe, Jakobovu kapicu, Gnude ili hobotnicu.

Jer to će biti jela o kojima ću ja još dugo pričati na zagrebačkim ulicama :)!

Hotel Tamaris

Iako sam na oduševljenje hranom (opravdano) potrošio dosta teksta, a i food bloger sam pa o tome volim pričati :), moram se samo kratko osvrnuti i na smještaj hotela Tamaris.

Kako dosta putujem, a i sam se bavim iznajmljivanjem, volim uvijek pohvaliti lijep i uredan smještaj kada u njega dođem.

Od samog prijema na recepciji, preko predivnog apartmana s pogledom na more i kuhinjom u apartmanu koja je ljepša od moje kuhinje doma, pa do uslužnosti svih djelatnika koji će za vas pokušati učiniti sve ne bi li vam boravak bio za pamćenje i bez nepotrebnih napora ili briga.

Tek sam po odlasku primijetio više od desetak plaketa i nagrada od raznih online servisa gdje su korisnici sami odabrali hotel Tamaris među najboljim hotelima u Hrvatskoj. S ocjenom zadovoljstva od 9,8 i nakon mojeg vikenda tamo mogu samo potvrditi da su zaslužili svaku od tih priznanja!

Ako vam je slučajno promaknulo moje oduševljenje kroz tekst još jednom ponavljam najiskreniju preporuku za hotel Tamaris i restoran Freyja u Tučepima.

A jednom kada budete gost obavezno isprobajte preporučena jela i ne zaboravite uputiti pohvalu chefu Josipu!

Restoran Freyja i chef Josip Tomas [RECENZIJA] was last modified: by

Nema komentara

Ostavi odgovor