Blog

Moja priča o Volim Ljuto umacima

Kada je hrana u pitanju volim različitosti i pokušavam ne robovati (previše) navikama.

U restoranu nikada neću naručiti isto jelo dva puta. Ako u dućanu vidim neki novi proizvod ili novi brand za poznatu/potrebnu namirnicu uvijek nju kupim i isprobam.

Ali kako svako pravilo treba iznimku da bude potvrđeno tako i kod mene postoji šačica proizvoda koje usprkos svemu vjerno koristim već godinama.

Ne radi se tu o fanatizmu, niti slijepom vjerovanju da sve što ti brendovi proizvedu valja. Već jednostavno s vremenom i iskustvom koje imam s njihovim proizvodima znam da mogu računati na njihovu konstantnu kvalitetu, okuse koji mi odgovaraju i sve ostalo što s tim dolazi.

Probam ja i konkurentske proizvode, i budu mi dobri, ali na kraju se ponovno vračam toj nekolicini dragih mi brendova i njihovim proizvodima.

Jedan od domaćih brendova koji mi je posebno drag, koji ima super priču kako iz ideje stvoriti prepoznatljiv proizvod i kojeg pobožno koristim i hvalim već godinama napokon će ovim tekstom dobiti svoju dugo zasluženu, ali nikako odrađenu recenziju.

Radi se o popularnom Volim Ljuto i svim ljutim veseljima koja izlaze iz njihove kuhinje.

Kako je nastao Volim Ljuto brand?

Glavna i odgovorna osoba za Volim Ljuto robnu marku je Goran Vrabec, osnivač Volim Ljuto.

Ideja za Volim Ljuto proizvode je rođena prije pet godina na šanku KSET studentskog kluba uz čašu (ili dvije) piva.

Goran kaže da je sudjelovao u raspravi oko imena umaka i toga kako bi se zvao njegov ljuti umak kada bi ga proizvodio, na što je on odgovorio “Vrabasco”.

Kasnije te iste godine naručio je prvih dvadesetak sjemenki chili papričica putem interneta koje je zatim posadio, i na kraju završio s gomilom ljutih papričica od kojih je napravio svoj prvi Vrabasco umak.

Prve bočice Vrabasca su se podijelile prijateljima kao božićni pokloni.

Usmena preporuka za Vrabasco brzo se je proširila među prijateljima i njihovim prijateljima, pa su nakon blagdana počeli stizati pozivi i krenula je potražnja za ljutim bočicama.

Kako bi povećao proizvodnju Volim Ljuto umaka Goran je u početku koristio postojeće plastenike od roditelja gdje je do tada uzgajano sezonsko voće i povrće.

Kasnije su plastenici prošireni i kompletna proizvodnja u njima danas je podređena raznim sortama chili papričica.

Popularnost Volim Ljuto brenda brzo je nakon toga rasla, a ostalo je kako bi se reklo – povijest! 🙂

Moj put s Volim Ljuto umacima

Gorana znam još iz vremena kada Volim Ljuto brand nije postojao.

Kratko smo surađivali kroz rad u jednoj softwareskoj tvrtki nakon čega je svatko otišao svojim poslovnim putem.

Kada je krenula Volim Ljuto priča moja Web Kuharica je bila jedva godinu dana stara, i taman sam proslavio svoj prvi blog rođendan.

Sjećam se kao da je bilo jučer kada sam primio email od Gorana u kojem me je zamolio adresu stanovanja da mi pošalje jedan paket i da mu kao foodie dam iskreno mišljenje oko proizvoda koje ću dobiti na testiranje.

Tada još nisam volio pretjerano ljutu hranu. Papar i ljuta crvena paprika u umacima su mi bili maksimum ljutine koju sam mogao podnijeti.

Da moja prva recenzija nekog proizvoda ne završi neslavno na testiranje umaka pozvao sam najboljeg frenda koji je apsolutni divljak kada je ljuto u pitanju.

Testiranje je krenulo uz malo piletine i riže koji su nas trebali zaštiti od ljutine (odmah vam je jasno koliko sam “znao” o ljutom kada sam umjesto mlijeka pripremio piletinu 🙂 ).

Ali bez pretjeranog straha prošli smo kroz sve umake.

Vedran je pojeo po čajnu žlicu svakog umaka. Jednu za drugom. Dok sam ja nakon četvrtog ili petog umaka počeo kapati samo po nekoliko kapi na vrh žlice jer drugačije ne bi mogao nastaviti testiranje.

Već tada sam se zaljubio u Holy Ghost umak, kao i u Vrabasco zbog kojeg je Volim Ljuto priča i krenula.

Koliko su mi se svidjeli umaci potvrđuje činjenica da sam odmah napravio i jedan ljuti recept za Kung Pao pikant kozice koji je objavljen na VolimLjuto.com blogu.

Od tog dana sam bez iznimke svima koji su me pitali ili pokrenuli priču o ljutoj hrani spomenuo i nudio Volim Ljuto umake.

Jedan period sam stalno sa sobom nosio Volim Ljuto umake na kuharske radionice i nagovarao ljude da ga probaju

To je bilo u početku Goranovog pokretanja biznisa kada ste ljude još mogli iznenaditi Volim Ljuto umacima.

Danas je to puno teže postići jer ako ga nisu probali siguran sam da su svi barem čuli za Goranove ljute proizvode i Volim Ljuto marku.

Nekoliko godina kasnije …

I evo nas u 2019 godini. Ljutine se više ne bojim, već joj se veselim!

U društvu su me počeli smatrati malo ludim koliko ljutinom začinjavam hranu.

Iako stvarno ima odličnih proizvoda na tržištu, kada se vratim u kuhinju uvijek posežem za Volim Ljuto umakom kojih uvijek imam barem 2-3 u hladnjaku.

Poetski je ispalo i to da sam skoro pet godina nakon što sam probao prve kapi Vrabasca imao čast sudjelovati u Goranovom Spicy Talks video podcastu gdje smo kroz druženje i razgovor uživo isprobali 5 različitih ljutih umaka.

Jedan od tih umaka je bio i njihov trenutno najljući umak koji se radi od nove najljuće chili paprike na svijetu (Carolina Reaper) zbog čega i nosi prikladan naziv The Reaper.

Ako vas zanima jesam li preživio isprobavanje tog umaka (kojeg do tog snimanja nisam probao) morat ćete pogledati videu u nastavku.

Koji Volim Ljuto umak je najbolji!?

Nemoguće je i nezahvalno odabrati jedan umak i reći da je upravo taj najbolji, a ostali da su manje dobri.

Svaki Volim Ljuto proizvod ima svoju priču, svoju svrhu i funkciju u kuhinji, i naravno ovisno o vašem nivou prihvaćanja ljutine vam može biti više ili manje pogodan.

Senf i BBQ umake osobno jedem na žlicu. BBQ umak mi je zamjena za ketchup, dok senf preferiram u odnosu na običan senf zbog dodatka meda (i ljutine naravno) koju mu daje posebniji okus koji mi je draži u jelima.

Ljutina je osjetna u oba proizvoda, ali nije strašna niti nešto zbog čega bi trebali brinuti prije isprobavanja.

Smatram da su upravo ta dva proizvoda savršena da svakom jelu u koje ih dodate dodaju onu potrebnu i poželjnu dozu ljutine.

S njima ćete se bez problema uvest u predivan svijet ljute hrane. Čak ako i niste ljubitelj ljutine njih bi vam preporučio.

Umaci do 3 zvjezdice ljutine su standardna postava mog stola i njih koristim za dodatno podizanje ljutine već gotovim jelima. Vrabasco mi je zamijenio Tabasco još prvog dana kada sam ga isprobao.

Vrabasco ima predivnu ljutinu koja u ustima traje svega par minuta, i koja vam neće spaliti okusne pupoljke. Ima i odmjerenu dozu kiselosti koja mu pomaže u naglašavanju ljutine, ali i ostalih okusa.

Svaki umak se razliku po okusu i načinu kako ljuta papričica iz tog umaka otpušta svoj specifičan okus i ljutinu.

Zbog toga predlažem da ih isprobate više i vidite koji odgovara vašem ukusu, ali i jelima uz koje bi ih koristili.

Posebno bi ovdje htio izdvojiti dimljene umake kao što su Holy GhostBrutalero Smoked koji uz ljutinu jelu dodaju onu predivnu aromu dima. Nešto što obožavam, i na što sam se skroz navukao.

A kako nisam znao da se ukapljen dim može kupiti kod Gorana u Spicy Days dućanu koristio sam dimljene Volim Ljuto umake kako bi efekt dima ugradio u jela spremljena kod kuće.

Umaci koji su u samom vrhu po jačini ljutine, kao i sam The Reaper kao najljući umak koji možete nabaviti, su za mene i dalje ekstremno ljuti umaci iako preživim drugi da mogu pričati o njima :D.

Njih ne bi preporučio da konzumirate bez hrane. Oni su savršeno koncentrirani umaci s kojima možete uz micro doziranje postići predivnu ljutinu većih količina hrane.

Tako će ta jela biti podnošljivo ljuta, imati specifičan okus ali će biti jestiva svima, ne samo pojedincima.

Ako vam nije do kuhanja The Reaper je i odličan za muške, a vidio sam nedavno i ženske, oklade gdje na kraju neće biti bitno tko je dobio okladu već cijeli proces testiranja umaka bude izrazitozabavan za promatrače :).

Zaključak

Mislim da je već iz prve rečenice jasno kako sam jedan od najvećih obožavatelja Goranovih Volim Ljuto proizvoda. Zbog njegovih umaka danas volim ljutu hranu!

Ali smatram, bez obzira na moju pristranost prema Goranovom radu, da kvaliteta proizvoda opravdava sve što sam iznad napisao.

Jer na kraju dana i pored svih drugih umaka koje isprobam i donesem doma kada krenem s kuhanjem uzimam Volim Ljuto umak, dok ostalim obično istekne rok trajanja (true story 🙂 ).

Probajte Volim Ljuto Senf s medomBBQ umak i Vrabasco. Obećajem da nećete požaliti, a možda se čak i navučete na ljutu hranu i sve prednosti koje jedenje ljutog ima na vaš organizam i zdravlje.

Koji su vama najdraži Volim Ljuto proizvodi? Koliko ljutu hranu možete pojesti?

Moja priča o Volim Ljuto umacima was last modified: by

Nema komentara

Ostavi odgovor