Blog

OPG Hrustek – priozvodi od haskap-a (sibirske borovnice)

Za prvu recenziju jednog OPG proizvoda na blogu odabrao sam OPG koji dolazi iz Međimurja.

Odabir Međimurja kao regije nije slučajan.

Iz tog kraja dolaze moja prva food blogerska poznanstva i prijatelji. Tamo sam proveo svoje prvo pravo gastro blogersko druženje.

Smatram da Međimurje ima najbolja vina u RH, a i šire (barem što se mog ukusa u vinima tiče).

Ali i većina mojih današnjih suradnji, projekata i angažmana koji imaju veze s gastro svijetom ide preko meni jako dragih ljudi (kao što je Lidija) koji iako rade i žive u Zagrebu dolaze iz Međimurja.

Zato je malo reći da mi je međimurski kraj jako prirastao srcu i da s posebnom pažnjom i veseljem pratim sve što iz tog kraja dođe na moj stol.

Tko su OPG Hrustek?!

Priču o OPG Hrustek započeo je Igor Hrustek kada je prije nekoliko godina kupio zemlju u Maloj Subotici na kojoj je posadio nekoliko voćaka sibirske borovnice.

Nedugo nakon toga nasad je proširen i na njemu se trenutno nalazi 4200 grmova haskapa na ukupno 1.8 hektara zemlje.

Nasad modre kozokrvine (što je službeni hrvatski naziv za haskap ili sibirsku borovnicu) sastoji se od više kanadskih sorti kao što su honeybee, aurora, tundra, borealis i indigo gem.

U trenutku kada sam imao priliku upoznati Igora i upoznati se s njihovim proizvodima (hvala Ivi Putoholičarki što nas je spojila na Urbanovu), OPG Hrustek je bio u prijelaznom razdoblju prema certificiranoj ekološkoj proizvodnji.

Zanimljivo je naglasiti kako OPG da bi zadržao certifikat o ekološkoj proizvodnji ima hotel za kukce i maleno naselje pčelinjih košnica iz kojih dolazi prekrasan prirodni med. A koriste i košnice bumbara za oprašivanje borovnica.

Priča o Haskapu

Borovnica s puno imena kao što su majska borovnica, kamčatska borovnica, kamčatska jagoda, sibirska borovnica, kozja krv, službeno se kod nas naziva modra kozokrvina. Dok je izvorno japanski naziv haskap.

Biljka potječe iz sjeverne Azije. Otporna je na niske temperature zbog čega je pogodna za ekološki način uzgoja u Međimurju koje niske temperature znaju zahvatiti i u vrijeme cvatnje ove sorte borovnica. Otporna je na kukce i bube, a pomalo nalikuje zvončiću svojim dugim plodom plavoljubičaste unutrašnjosti.

Sve prerađevine haskapa su zasićene ljubičaste boje.

Haskap dozrijeva sredinom Svibnja, a grm daje plodove dva do tri tjedna.

Plodovi imaju uravnoteženu kombinaciju okusa slatkog, kiselkastog i trpkog zbog čega ćete odmah prepoznati i moći razlikovati sve proizvode u kojima se ova sorta borovnica koristi. Bez obzira radi li se o ljutom umaku ili pekmezu specifičan okus ove borovnice uvijek je osjetan i naglašen.

Naglasit ću još samo da je plod haskapa pun različitih antioksidansa koji su u njemu sadržani u većoj količini nego što su kod sličnih bobica.

Haskap OPG Hrustek Sibirska borovnica Darkova Web Kuharica recenzija proizvoda

Haskap proizvodi koje možete probati

Od haskap proizvoda OPG Hrustek nudi svježi plod, sušeni haskap, matični sok, ljute umake i pekmez.

Ja sam za recenziju odlučio uzeti meni zanimljive proizvode, a to su kao što pretpostavljate ljute umake i pekmez.

Krenuo sam s ljubičastim senfom koji mi je osobno bio i najzanimljiviji proizvod od svih navedenih. I to upravo zbog atipične boje za senf.

Prvi okus koji ćete osjetiti u ustima prilikom isprobavanja ljubičastog senfa je okus sibirske borovnice, dok okus Dijon senfa dođe tek sekundu kasnije na nepce dok se malo razvije.

Za razliku od običnog senfa ljubičasti senf nije toliko ljut i lako se može jesti na žlicu.

Meni je senf bio odličan i uspio sam cijeli manju staklenku potrošiti u samo nekoliko dana. Koristio sam ga umjesto umaka u burgerima, ali i kao umak uz pečeno meso.

Uz kobasice ga nisam stigao isprobati, iako smatram da bi se odlično slagao s pečenom debrecinkom u hot dog pecivu i uz malo ljubičastog zelja.

Ljubičasti senf ima moj palac gore i preporuku u svakom pogledu!

Super ljuti umak na prvu ima lagano kiselkasti okus. Radi se na bazi chili paprika ali okusom mi je bio više “papreni” što pripisujem prožimanju ostalih namirnica koje u njega idu, a to su: češnjak, curry i ostali začini.

Okus borovnice mu pomaže ublažiti ljutinu koja je osjetna, ali ako volite ljuto njegova ljutina vas ne treba brinuti.

Probao sam bez problema čajnu žlicu umaka bez ičega sa strane, a i koristio sam ga kao umak za meso.

Na kraju sam i ovaj umak uspio iskoriti kroz nekoliko dana jer sam ga redovno koristio kao zamjenu za “paprenje” hrane (što redovno radim).

Iako se zove super ljuti umak osobno bih ga svrstao u blaže ljute umake (uzmite samo u obzir da ja stvarno volim i jedem redovno ekstremno ljutu hranu pa je dobro uzeti moju skalu ljutine s malim oprezom 🙂 ).

Ali bez obzira na to što mi zbog njega nije izgorjela nova rupa u želucu preporučio bih i njega svima koji vole dodatno začiniti hranu jer će uz ljutinu u jelo dovesti i zanimljivi okus sibirske borovnice. Još jedan palac gore!

Ultra ljuti umak je bio sljedeći. Ovdje je riječ o osjetno ljutom umaku koji nemojte poslužiti nekome bez da prvo provjerite vole li i koliko ljuto. Što smatram da sa super ljutim umakom možete, ali na svoju odgovornost 🙂

I ultra ljuti umak sam uspio bez ičega pojesti, ali ovu ljutinu sam osjetio 🙂 Ali i dalje mi nije bila neugodna, već poželjna i ona koja traži još! Ali ponavljam, ja volim ljuto!

Okus je sličan super ljutom umaku s razlikom da ljutina chilija u umaku dođe skoro odmah do izražaja zbog čega imate puno manje vremena uživati u okusu sibirske borovnice.

Okus borovnice je i dalje tu, a umak žari i pali najviše u usnoj šupljini gdje njegovi efekti ostaju primjetni i do 10-15 minuta nakon kušanja, te u gornjem djelu grla.

Ultra ljuti umak bi predložio za začinjavanje većih količina namirnica i umaka.

Haskap OPG Hrustek Sibirska borovnica Darkova Web Kuharica recenzija proizvoda

Umak i pekmez su zadnji došli na red za isprobavanje, ali su najduže bili korišteni u kuhinji.

Razlog tome je sibirska borovnica i njezin trpki okus zbog kojeg ne možete kao s bakinim pekmezom od šljiva potrošiti teglicu pekmeza u svega 4 palačinke.

Okus sibirske borovnice vas prisiljava da pekmez ili umak konzumirate umjereno. Da pratite kako se njezin okus razvija prilikom te konzumacije, i da u njemu uživate.

U mojem testiranju to se je pokazalo kao odličan način kako zadovoljiti želju za slatkim ali u puno manje zalogaja..

Pekmez od haskapa ne samo da se je najduže koristio u mojoj kuhinji, već je zbog načina na koji se dozira u slatka jela postao meni osobno i najdraži proizvod. I to vam govorim kao osoba koja tjedno možda jednom ili dva puta jede nešto slatko, i preferira uglavnom slanu hranu.

Bez obzira na to koliko je ljubičasti senf bio odličan, a ljuti umaci dostojna zamjena raznim začinima koje redovno koristim, i premda ne moram odabrati favorita, ipak to želim učiniti i kao najdraži proizvod od haskapa navesti upravo pekmez!

Koji se proizvoda vama čini najzanimljivijim? Ili najdražim? Jeste li već probali nešto iz ponude proizvoda sibirskih borovnica OPG Hrustek?

OPG Hrustek – priozvodi od haskap-a (sibirske borovnice) was last modified: by

Nema komentara

Ostavi odgovor