Blog

Recenzija De’Longhi Dinamica Espresso aparata za kavu

Kako sam i rekao na Instagramu, cijeli preduskrsni tjedan sam proveo ispijajući na desetke kava. Bilo je tu i nešto hrane, ali 2 od 3 puta kada sam nešto kuhao to je bilo kuhanje kave 🙂

Razlog zašto sam kuhao i popio toliko kava je draga ekipa iz De’Longhi Hrvatska (pozdrav Eli!) i njihov hvaljeni De’Longhi Dinamica aparat za kavu koji su mi ustupili na korištenje i testiranje.

Kako svi u Flavorificu bez iznimke započinjemo dan šalicom vruće kave donio sam aparat u studio te ga prepustio ekipi, ali i sebi na kofeinsku milost i nemilost.

Kako sam zbog ove recenzije naučio pod mentorstvom profesionalca pripremati odličan Espresso, koju sam novu kavu otkrio i sve zanimljivosti De’Longhi Dinamica aparata za kavu saznajte u nastavku ove kofeinom ispunjene recenzije.

Otpakiravanja (eng. unboxing)

Prije nego sam krenuo s kuhanjem prve kave bilo je poželjno izvaditi uređaj iz kutije u kojoj je došao.

Kako prije nisam snimao otpakiravanje nekog uređaja ili proizvoda iskoristio sam ovu priliku i odlučio snimiti svoj prvi unboxing. I moram priznati da je baš zabavno otpakirati nešto pred kamerom!

Kao što možete vidjeti iz priloženog time lapse unboxing videa De’Longhi Dinamica je kompaktno i pametno zapakiran u svojoj ambalaži. Iza sebe ne ostavlja puno nereda niti stotine folija.

U paketu sam dobio filter za vodu (jako bitna stvar o kojoj ću više u nastavku), set za održavanje uređaja čistim, dvije predivne prozirne šalice s duplim dnom (koje su bile poklon i mogu se zasebno kupiti) i upute za korištenje.

Postavljanje uređaja za prvi rad

Prije nego skuhate svoju prvu kavu potrebno je pripremiti aparat za kavu za rad.

U paketu dolaze lakmus papiri s kojima možete testirati tvrdoću vode koju ćete koristiti s aparatom. Naravno, zagrebačka voda je jako tvrda zbog čega je poželjno postaviti filter za vodu. Što sam odmah i napravio.

Filter za vodu se je jednostavno i brzo pripremio i ugradio u spremnik za vodu.

Ostale radnje poput dodavanje kave u zrnu u spremnik, priključivanje spremnika za mlijeko i uključivanje samog uređaja je moguće odraditi unutar minute.

Upoznavanje s navigacijom i izbornikom je također išlo od prve i bez potrebe za čitanjem uputstva za korištenje. Sve što se u bilo kojem trenutku dešava s aparatom jasno vam je naglašeno na LCD ekranu na prednjoj strani aparata. A svi opisi unutar izbornika su jasni na prvo čitanje.

Svakako pročitajte upute u nekom trenutku, ili još bolje pogledajte detaljne videe o korištenju vašeg De’Longhi uređaja koji su dostupni online i koji su kvalitetno snimljeni.

Moram priznati da sam se ugodno iznenadio koliko je brže od očekivanog De’Longhi Dinamica aparat za kavu bio otpakiran, postavljen i spreman za kuhanje prve kave.

Jedini problem kod prve, pa druge i treće skuhane kave je bio moj odabir zrna koja sam stavio u aparat za njegovo testiranje.

Iskoristio sam neka presušena zrna koja su ostala otvorena u studiju s jednog prethodnog snimanja.

Zbog toga, i prije daljnje recenzije odlučio sam nabaviti kvalitetnu kavu ali i naučiti kako skuhati i što čini savršeni Espresso.

Savjet svjetski poznatog bariste za savršen Espresso

Iako se aktivno bavim ugostiteljstvu već 15 godina i od prvog dana koristim, kuham i pijem kave s profesionalnih ugostiteljskih aparata htio sam od stručne osobe dobiti odgovor na što sve moram paziti prilikom recenzije De’Longhi Dinamica aparata za kavu.

U tome mi je pomogla Ivana Čuljak (@Chulo) koja mi je omogućila kratku ali sadržajnu radionicu i testiranje Espresso aparata pod mentorstvom svjetski poznatog i priznatog bariste i suvlasnika Cogito Coffeea Matijom Hrkaćem u njihovoj popularnijoj pržionici kave u Zagrebu.

Dobro da sam se odlučio na taj potez jer sam tek nakon pričanja s Matijom shvatio koliko imam rupa u znanju o kuhanju kave. Zbog toga se želim ispričati svim gostima kojima sam do sada kuhao kave na Pašmanu 🙂

Naučio sam da osim vrste kave, njezine kvalitete, načina prženja, datuma pakiranja, otvaranja i dužine korištenja zrna na kvalitetu skuhane kave utječe i puno drugih faktora.

Matija nam je na primjerima mnogih skuhanih kava na prototipnom modelu De’Longhi aparata kojeg je Ela donesla na testiranje pokazao izgledom i okusom što i kako utječe na konačni rezultat i okus vaše kave u šalici.

Šalica u koju kuhate kavu uvijek mora biti topla, nikako hladna!

Svaki dio aparata za kavu, pogotovo oni dijelovi kuda kava izlazi moraju uvijek biti čisti. Zbog toga pravi barista uvijek kratko ispere aparat prije svake skuhane kave.

Savršen dupli Espresso bi u pravilu trebao curiti između 25-30 sekundi iz aparata. Ako curi brže kava će biti previše kratka i jaka, a ako curi duže najvjerojatnije će biti previše vodenasta.

Na zlatnu sredinu curenja kave možete utjecati na nekoliko načina.

Prvi je finoćom mljevenja kave u zrnu. Što je zrno kave finije mljeveno teže će vruća voda kroz njega prolaziti i jačina arome kave će biti naglašenija. Suprotno vrijedi ako je zrno kave grublje mljeveno.

Zatim koliko jako mljevenu kavu utisnete u pločicu kroz koju prolazi voda, kao i pravilnost površine te pločice. Ona mora savršeno ravna kako bi pritisak vode ravnomjerno bio raspoređen kroz nju.

Ne smijem zaboraviti napomenuti i to da je mljevenje kave najbolje odraditi upravo trenutak prije kuhanja kave.

Bitna je tvrdoća korištene vode (voda iz pipe koju koristimo u pravilu je previše tvrda za dobar Espresso). Bitna je i temperatura vode koja prolazi kroz kavu i koja bi se trebala kretati između 89 i 95 stupnjeva te mora biti konstantna.

Kada sve to, i još dosta drugih stvari uzmete u obzir i međusobno uskladite ne bi li pripremili samo jedan jedini Espresso odmah vam je jasno zašto aparatura koju koriste vrhunski stručnjaci poput Matije, kao i njihovo znanje, vrijedi koliko vrijedi, i zašto su svi manji kućanski aparati koji se približe toj razini kvalitete vrijedni svake uložene kune.

Prije nego smo napustili Cogito probao sam nekoliko njihovih kava koje sami prže i odlučio se za Cogito Tesla i Blackout kavu u zrnu za daljnje testiranje De’Longhi Dinamice.

De’Longhi Dinamica i priprema Espressa

Prilikom svakog paljenja i gašenja uređaja Dinamica se automatski ispire vrućom vodom. Taj deset sekundni proces garantira da će sve cjevčice kuda prolazi kava biti čiste, ali i spremno zagrijane za kuhanje kave.

Ugrađeni mlinac za kavu nudi nekoliko opcija finoće mljevenja što sam odmah prateći Matijine savjete prilagodio novim Cogito zrnima koja sam koristio s aparatom.


Koliko jako želite da De’Longhi dinamica pritisne mljevenu kavu u pločicu možete digitalno regulirati kroz opciju arome na LCD ekranu. Opciju arome možete i snimiti, ali i ručno prije svake skuhane kave uvijek brzo prilagoditi osobi kojoj kuhate kavu.

Smatram da je digitalno-strojni način reguliranja jačine utiskivanja kave u ovom slučaju pogodniji za mene nego da na to utječem ručno jer nisam poznat po konzistentnim rezultatima 🙂

Nakon samo 4 testne kave uspio sam postići zlatnu sredinu curenja od 30 sekundi za dupli Espresso s Cogito Tesla zrnima!

Mlinac s podešenom finoćom tek prilikom kuhanje kave, i nakon zagrijavanja i pripreme filtrirane vode, kreče s mljevenjem zrna te ih utiskuje u savršen mali pak. Koliko su pravilne te pločice mljevene kave možete vidjeti kada čistite otpadni spremnik od korištene kave.

Nakon što smo savladali i bili zadovoljni s dobivenim Espressom prešli smo na zahtjevnije kofeinske napitke kojima je on baza i korištenje spremnika za mlijeko.

Kuhanje ostalih napitaka i programiranje aparata

De’Longhi Dinamica u sebi sadrži 4 glavna kofeinska napitka koja su vam brzo dostupna za odabir ispod LCDa na prednjoj strani uređaja.

Uz njih u izborniku za tople napitke možete pronaći desetak drugih popularnih kava koje možete uz dodatni klik brzo skuhati.

Sve kave koje smo probali su nam bile dobre, i tu nismo našli nikakve posebne zamjerke. Šefica se je odmah navukla na Latte Macchiato, dok sam se je i dalje držao svog voljenog produženog Espressa.

Kolega Vedran je čak jednom prilikom iskomentirao “Znaš da mi je kava odlična kada u nju nisam imao potrebe dodati šećer”, što je bio dokaz kvalitete Cogito kave ali i kako DeLonghi Dinamica kuha tu kavu.

Spremnik za mlijeko koji je došao s aparatom se također lako koristi. U jednom potezu ga možete spojiti s Dinamicom i kroz odabir jačine pjene brzo možete dobiti željenu kremoznost voljenog napitka s mlijekom.

Kako je bitno da je i aparatura za kuhanje mlijeka uvijek čista s veseljem javljam kako i ona u sebi ima ugrađenu funkciju ispiranja. A ja sam je bez obzira na to svaki put nakon korištenja prebrisao još i ručno sa spirkom.

Spremnik za mlijeko se može prati i u perilici za suđe, pa je i to jedna njegova dodatna praktična mogućnost.

Zadnja funkcija aparata koja me je najviše obradovala je programiranje vlastitih kava.

Uz sve isprogramirane napitke (koje također možete u postavkama prilagoditi vlastitom ukusu) postoji i opcija MyCoffee s kojom možete isprogramirati bilo koju kavu s ili bez mlijeka.

Postupak programiranja kave je super jednostavan!

Dovoljno je u postavkama pokrenuti proces kuhanja vlastite kave. I onda ručno prateći koliko kave i mlijeka vam se skuhalo u šalicu odabrati kada je taj proces gotov. Kada ste završili s kuhanjem potrebno je spremiti postavke i one će vam od tada uvijek biti dostupne iz brzog izbornika za odabir.

Kako volim piti Espresso Lungo, ali bi ga za sebe skuhao kraćeg nego što je isprogramiran, s jednom skuhanom kavom sam postavio svoju verziju produženog Espressa i sada koristim samo nju.

Čišćenje i održavanje De’Longhi Dinamica aparata za kavu

Kada svako jutro, a onda još i nekoliko puta kroz dan, minimalno pet osoba navali na aparat i krene s kuhanjem kava jasno vam je da je i održavanje aparata čistim bitno.

Ne samo radi izgleda aparata kada nam netko dođe, već i radi kvalitete skuhane kave o čemu sam iznad pisao.

Spremnik za vodu je dovoljno velik da bez problema prođemo pola dana i desetak skuhanih kava bez da ga moramo puniti.

Spremnik za korištenu kavu također ne moramo često prazniti, a kada se mora isprazniti uređaj nam sam javlja da bi to bilo poželjno.

Rešetka na koju se stavljaju šalice kod kuhanja kave ima ugrađenu crvenu oznaku po kojoj znamo kada se ona mora isprazniti, što isto nije često. Pogotovo ako pratite preporuku pa kod ispiranja stavite šalicu za otpadnu vodu. A i ona je periva u perilici za suđe.

A uz ručna čišćenja, kao i automatska ispiranja jedino još nismo uspjeli isprobati je kompletno čišćenje sistema od zaostale kave, mlijeka i vode. Proces koji traje oko 40 minuta i kroz koji se potroše dva puna spremnika vode.

Ali vidio sam taj dio u video uputama kako se radi i mislim da neće biti teško dva puta se dignut i zamijenit spremnik za vodu dok Dinamica odradi ostatak sama.

Zaključak

Svi kavoljupci u studiju su iznimno zadovoljni kvalitetom okusa nove Cogito kave koju koristimo, ali i samim De’Longhi Dinamica aparatom za kavu.

Slobodno mogu reći da sad češće pijemo kave i još uvijek se zaigrano igramo i testiramo razne dostupne napitke da vidimo hoćemo li naći neki novi koji nam bolje odgovara.

Osobno mi je drago što sada kvalitetnu šalicu Espressa mogu dobiti bez previše brige i razmišljanja. Jer jednom kada sam podesio uređaj po svojem guštu jednako kvalitetne šalice kave se kuhaju jedna za drugom. Bez iznimke!

To su kvaliteta i konzistencija na koju uvijek mogu računati i zbog koje bi iskreno i s toplom (šalicom kave) preporukom preporučio svima da ulože u sličan aparat za kavu.

Ugrađeni mlinac kao i razina podešavanja svih parametara oko kuhanja kave stvarno čine svu razliku. Razliku koju ćete odmah i sami osjetiti!

Kako nam je jutarnja kave ono što će odrediti naše raspoloženje kroz cijeli dan bila bi stvarno šteta da vas u dan uputi išta manje od najbolje šalice kave 🙂

A koga zanima vidjeti i isprobati De’Longhi Dinamicu uživo neka slobodno svrati do studija pa ćemo uz kavu proći sve što vas zanima!

Recenzija De’Longhi Dinamica Espresso aparata za kavu was last modified: by

4 komentara

  1. Darko, gdje bi se kod nas ovaj aparat za kavu mogao kupiti? Na DeLonghi webu ništa ne piše (ili ja ne vidim dobro), a ovako sam za sada pronašla samo Sancta Domenicu u kojoj nisam nikada kupovala. Zar je moguće da ga prodaje samo jedna trgovina: https://www.nabava.net/aparati-za-kavu/delonghi-ecam-35055b-espresso-aparat-za-kavu-cijena-77577311 Ima li možda neki drugi DeLonghi aparat koji biste preporučili da je sličan ovome, a jednako dobar? Unaprijed hvala!

    • Hej Ljiljana… iskreno ne znam preko kojih sve dućana i centara imaju dostupne proizvode. Predlažem da im se preko Hr weba javiš s tim upitom. Ja sam s njima direktno bio u komunikaciji kada sam došao do Dinamica aparata. Ako ga ne prodaju direktno preko sebe siguran sam da znaju gdje se isti mogu nabaviti 🙂

  2. Pozdrav ljudi,
    Nika vise necu kupiti Deloghi aparat za kavu , platila ga 3600 kn , u 5 mjeseci 2 puta na opravku , vise u servisu nego kod mene , zalila se , pisala prigovor , ne profesionalni i bahati .

    • Bas mi zao cuti da je takvo iskustvo. Ja sam ga testirao prije dosta godina i evo do danas super radi kod sestre i odradio je cak i jednu turisticku sezonu bez problema 🙂 A sto se tice podrske nadam se da ce biti bolje. Probati se njima direktno javiti ako vec niste.

Ostavi odgovor