La Caccavella Gragnano tjestenina punjena povrćem i kozicama

100%

Više manje svi znaju da ako mi žele pokloniti nešto kada odu na put ili izlet da s hranom ne mogu pogriješiti. Jestivi suvenir je najbolji suvenir :D!

Tako kad su se sestra i mama vratile s izleta u Italiju između ostalih talijanskih delicija dobio sam i tjesteninu – La Caccavella tjesteninu poznate Gragnano talijanske marke.

Kutija veličine manjeg laptopa sadržavala je svega četiri školjke ili košare (ovisi kako gledate na njih), ali stvarno impresivne veličine. Toliko impresivne da bez problema u svaku smjestite oko 200 grama mesa. E to je tjestenina po mojoj mjeri! 🙂 (usporedbu veličine u odnosu na luk i papriku pogledajte na fotografijama ispod recepta).

Kako sam htio ostati vjeran porijeklu tjestenine odlučio sam je pripremiti na talijanski način, točnije ono što ja smatram da je talijanski.

Tako da sam bez ikakvih recepata i konkretnih znanja o talijanskoj kuhinji krenuo s pripremom jela i pretočio neku svoju viziju talijanske gastronomije na tanjur.

Jesam li bio uspješan u tome prosudite sami :).

Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 1

Sastojci

 1. La Caccavella košarica (2 kom)
 2. Luk srebrenac (1/4 kom)
 3. Cherry rajčica (4 kom)
 4. Mrkva (mala 1 kom, ili 1/2 srednje velike)
 5. Prokulice (3 kom)
 6. Svježa paprika (3/4 kom)
 7. Tikvica (1/4 kom)
 8. Kukuruz (70 grama)
 9. Kozice (8 kom)
 10. Lepinja (1 kom)
 11. Parmigiano Reggiano (parmezan)
 12. Maslinovo ulje
 13. Soja umak
 14. Sol, papar, crvena paprika, origano

Recept

Sastojci su taman za napuniti 2 La Caccavella košarice koje su dostatne za dvije osobe. Zbog toga, a i zbog činjenice da sam taj dan radio još jedan ručak za goste, količina namirnica je malo luđa i ima dosta četvrtina, trećina i polovina cijelih komada povrća koje sam kroz drugo jelo kasnije iskoristio.

Nemojte mi to zamjeriti već ih slobodno poduplajte i prilagodite na cijele brojeve ako ćete raditi nešto slično za vlastitu obitelj. Samo da vam ne ostane neiskorištena četvrtina paprike ili tako nešto :).

Prije početka kuhanja pripremite sve povrće kako ne bi imali strku jednom kada upalite štednjak.

Četvrtinu luka nasjeckajte na polumjesece, četiri cherry rajčice na četvrtine isto kao i 3 prokulice, a pola srednje mrkve gulilicom za krumpire pretvorite u trakice.

Četvrtinu tikvice i tri četvrtine svježe paprike nasjeckajte na male kockice. Ja sam koristio crvenu, žutu i zelenu papriku radi boja.

Za kraj isperite kukuruz iz konzerve pod mlazom vode i stavite 8 repova kozica marinirati u sol, papar, ljutu crvenu papriku s velikom žlicom maslinovog ulja.

Sada kada vam je sve spremno možemo krenuti s kuhanjem.

U veliki lonac stavite kuhati posoljenu vodu. Kada voda zakipi ubacite La Caccavella košarice i kuhajte ih 15 minuta na srednjoj vatri. Tada će biti taman al dente kuhane kakve i želimo radi čvrstoće i posluživanja.

U međuvremenu na dvije žlice maslinovog ulja stavite pržiti repove kozica. Pržite ih svega 3-4 minute dok ne dobiju laganu zlatnu boju i koricu te ih odložite sa strane.

Zatim stavite na preostalo ulje luk i prepržite ga taman da izgubi čvrstoću.

Nakon luka redom dodajte sve ostalo povrće uz dodatak soli i origana po želji te 3 velike žlice soja umaka.

Dinstajte sve uz povremeno miješanje dok povrće ne ispusti svoju tekućinu i ne omekša, i dok se ta tekućina zajedno sa soja umakom ne reducira u umak.

Umak bi se trebao dobiti prije nego povrće počne gubiti boju i oblik. U slučaju da se to ne dogodi podlijte sve s malo vode kako se povrće ne bi prepeklo.

Na kraju narežite lepinju na tanke šnite i prepecite ih na grill tavi uz zalijevanje maslinovim uljem i posipanjem origana i soli. Kada su gotove kao završnu točku po vrućim bruschettama posipajte naribani Parmigiano Reggiano (koje su mi draga sestra i mame također donijele iz Italije na poklon!).

La Caccavella košarice napunite gotovim povrćem, umakom i prženim kozicama. Preko svega još po želji dodajte naribani parmezan i poslužite uz vruće hrskave bruschette.

S jedne strane imate sedam vrsti povrća koje je ukusno kao meso uz pikant kozice, a s druge strane hrskave slane bruschette s topljenim parmezanom.

Ovo je prvo jelo bez mesa za koje nisam čuo apsolutno niti jedan prigovor od svojih mesoždera koliko su svi bili zadovoljni s njim. Zato ne sumnjam da će i kod vas postići isti uspjeh kada ga isprobate!

Bon Appétit!

Priprema La Caccavella košarice kroz fotografije

Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 15 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 14 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 13 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 12 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 11 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 10 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 9 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 8 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 7 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 6 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 5 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 4 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 3 Talijanska tjestenina s povrce brusketama i parmezanom 2

La Caccavella Gragnano tjestenina punjena povrćem i kozicama was last modified: by

Isprintaj recept

8 komentara

 1. Nije ovo bio samo pokušaj već i uspjeh, jako lijepo izgleda. Kod nas ima za kupiti školjkica (conchiglione), nešto slično ovome samo bez ručkice i nešto su manje. Ja ih punim špinatom i sirom pa sve zapečem na umaku od rajčica i paprika. 😉

  • Nisam siguran ali mislim da upravo te školjkice koje spominješ Tamara ja tražim tu kod sebe već pola godine. Vidio recepte gdje se pune s mesom, povrćem, pa se pripremaju kao Cannelloni i sl. Ali nigdje ih ne mogu nabavit :/ Tako da mi je ovo kao naručeno došlo kada sam vidio u poklon košari 🙂

 2. wow, ovo stvarno izgleda mrak! 🙂 naravno kao i svi ostali recepti, malo sam ostala bez teksta 😉

  • Hvala Dijana 🙂 Izgleda efektno a jednostavno za napraviti. Baš kako volim da recepti budu 🙂 Nadam se da ćeš isprobati i sama pa da vidim kako će ti okusi odgovarati 🙂

 3. Komplet Caccavella sam kupila u Plodinama,prvo je koštao 150 kn, onda je snižen na 119 kn.Komplet sadrži 4 prekrasne termo zdjelice ( dvije su bijele, jedna crvena, jedna zelena, 4 caccavellla tjestene školjke i bogatu knjižicu recepata s fotografijama, a pisana na talijanskom i svaki recept ima prijevod na egleskom.Knjižicu potpisuje La Fabbrica della Pasta di Gragnano.Nisam se još upuštala, ali zdjelice su mrak, ispekla sam u njoj najbolji biskvit do sad.

  Maja Juričić 22/08/2019 at 09:05 Reply
  • Po meni odlična cijena ako su i zdjele za pečenje uključene. Isprobaj tjesteninu svakako 🙂

Ostavi odgovor