pomfrit od batata bez ulja iz pećnice

Pomfrit od batata s ajvarom

 • 25 min
100%

Kako osvojiti paket proizvoda Bakina Tajna

S objavom recepta za ajvar juhu s mljevenim mesom krenulo je i darivanje putem Instagrama i Facebooka.

Tražio sam kreativne prijedloge kako jesti ajvara ili ga iskoristiti u nekom receptu. Sa svake društvene mreže odabrao sam po jedan prijedlog i u suradnji s Bakina Tajna nagradio ih s bogatom košaricom njihovih proizvoda.

Uz to obećao sam jedan od dva pobjednička prijedloga osobno isprobati i dokazati fotografijom zašto je upravo to bila ukusna pobjednička ideja.

Teško je bilo odabrati koju ću pobjedničku ideju isprobati. Ali na kraju sam se odlučio za Andrejinu kombinaciju okusa koju je predložila na Instagramu.


teglice ajvara Bakina tajna


Slatko ljuti pobjednički ajvar recept

Njezina ideja je uključivala batat, u javnosti poznat još kao i slatki krumpir, i ljuti ajvar.

Na prvu djeluje kao dosta jednostavna ideja koje bi se svatko sjetio, ali osim nje nitko to nije predložio. A kombinacija okusa na kraju je bila sve samo ne jednostavna tj. obična.

Nakon što sam pripremio i isprobao jelo ostao sam oduševljen kako su se bez previše modifikacija svi prirodni okusi namirnica lijepo spojili na tanjuru.

S jedne strane imamo slatkast batat čija se je slatkoća dodatno naglasila pečenjem. S druge strane tu je ljuti ajvar (slatko ljuta kombinacija na tanjuru je već sada postignuta) koji uz svoju malu dozu kiselosti povezuje ta dva glavna okusa.

Za slanoću se je pobrinuo parmezan kao i krupna himalajska sol. A malo gorčine, iako se tu zapravo ne radi o pravoj gorčini, u jelo je uveo svježi list peršina.

Na kraju smo na tanjuru imali sve potrebno za umami okus koji se je ovim jelom stvarno i postigao.

Ne smijem zaboraviti naglasiti kako je batat bio hrskav što je bilo lijepo upotpunjeno kremoznošću Bakina Tajna ajvarom.


pomfrit od batata iz pećnice


Smatram da je Andreja zasluženo dobila svoj paket proizvoda prijedlogom za ovo jelo. Jelo koje možete pripremiti u 5 minuta i staviti ga u pećnicu da ona odradi “teži” dio kuhanja. Jelo u kojem onda možete puno duže i kvalitetno uživati kada ono bude gotovo.

Recept vam donosim u nastavku, a tko želi osvojiti novi paket proizvoda Bakina tajna slobodno se uključi u drugi krug nagradnog natječaja na Instagramu i/ili Facebooku.


Pomfrit od batata s ajvarom
Priprema
5 mins
Kuhanje
20 mins
 

Hrskavi pomfrit od batata iz pećnice i bez dodavanja ulja. Savršena i zdrava grickalica za svako doba dana.

Course: Snack
Cuisine: croatian
Keyword: batat, fries, pomfrit, sweet potato
Broj porcija: 2
Namirnice
 • 1 kom narančastog batata (što veći to bolji)
 • 1 jušna žlica Gussnela (ili nekog drugog kukuruznog škroba)
 • po želji ljutog Bakina tajna ajvara
 • 40 grama parmezana
 • 15 grama svježeg lista peršina
 • po želji soli (koristio sam krupnu himalajsku)
Upute
 1. Iako postoje verzije ovog recepta s uljem, koje sam i sam radio, moguće je postići hrskavi batat bez dodavanja ulja. Neki kažu da se hrskavost može dodatno pojačati držanjem batata u vodi prije pečenja, ali iz vlastitog iskustva nisam nikada primijetio nikakvu razliku držao ga u vodi ili ne. Tako da sam prestao raditi taj korak kada ga pripremam bez ulja. U kombinaciji s uljem i dalje predlažem držanje batata u vodi.

 2. Batat možete, ali i ne morate oguliti. Ako ga koristite neoguljenog dobro ga operite i izribajte po mlazom hladne vode. Nožem ga narežite na tanke trake. Što tanje to bolje zbog hrskavosti, ali i dužine pečenja.

 3. Stavite batat u duboku posudu te ga posipajte sa škrobnim brašnom i promiješajte sve rukama. Škrob će dodatno izvući vlagu iz batata prilikom pečenja i učiniti ga hrskavijim.

 4. Batata rasporedite na papir za pečenje bez da se međusobno dodiruju komadi batata. Stavite ga peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Dužina pečenja će ovisiti o vašoj pećnici kao i o tome kako ste tanko narezali batat. Provjeravajte pred kraj pečenja izgled batata i ako počne tamniti izvadite ga van.

 5. Pomfrit od batata poslužite odmah dok je topao uz ljuti ajvar i posipan sjeckanim svježim listom peršina i začinjen himalajskom soli. Dobar tek!

Pomfrit od batata s ajvarom was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor