Brza baklava s višnjama od 30 listova

100%

Kad vam netko spomene baklavu sigurno ne pomišljate na desert koji bi rado sami doma napravili ili da se može prirediti u desetak minuta ne računajući pečenje.

I ja sam bio skeptičan sve dok na 24Kitchenu nisam vidio Rudolpha kako je priprema u emisiji gdje je posjetio Tursku. Odmah sam saznao da baklava može biti punjena čime god poželim a ne samo orasima što je super jer je možete napraviti po vlastitom ukusu s voljenom namirnicom.

Ja sam imao viška višanja i odlučio od njih napraviti voćnu verziju i usput isprobati koliko je stvarno lagana za napraviti.

Sastojci

  1. Tijesto za savijače
  2. 200 g višnji
  3. 50 g maslaca
  4. 500 g šećera
  5. 1/2 l vode

Priprema

Odmrznite tijesto za savijače. Jedno pakiranje obično ima oko 15 listova. Ono što sam ja napravio je prerezao ga na pola i stavio na hrpu. Kako sam koristio manji protvan (tepsiju) tako samo dobio željenih 30 listova. Ako mislite raditi u velikoj tepsiji predlažem kupovinu dva tijesta za savijače da dobijete željeni broj slojeva.

Otopite maslac i krenite sa slaganjem baklave.

Uzmite jedan list tijesta, stavite ga u protvan i premažite cijelog maslacem. Njega preklopite novim listom i nastavite s mazanjem i ponavljanjem ovih koraka. Ako vam se ne zeza i ne maže 30 listova možete grupirati 2 ili 3 lista i tako smanjiti broj mazanja.

Kada potrošite pola listova, znači 15, posipajte sve nasjeckanim višnjama koje slobodno malo i pošećerite ako su vam jako kisele.

Na višnje nastavite postavljati i premazivati ostatak listova.

Prije pečenja izrežite sve na željene oblike. To mogu biti trokutovi ili ako vam se ne reže možete kao ja napraviti obične kvadrate :).

Pecite ih na 170 stupnjeva kojih pola sata ili dok ne vidite da su dobili predivnu zlatnu boju.

Pred kraj pečenja napravite sirup od vode i šećera. Na pola litre vode stavite oko pola kg šećera i pustite da sirup zakipi. Kako su višnje već kiselkaste nema potrebe da u sirup dodajte limun koji se inače stavlja.

Kipući sirup prelijte preko vruće baklave i pustite da se upije još nekoliko minuta.

I to je to. Uživajte u slatko-kiselkastoj baklavi koja može biti čak i osvježavajuća ako stavite manje šećera u nju od predloženih količina :).

baklava od visanja 1

baklava od visanja 2baklava od visanja 3

baklava od visanja 4 baklava od visanja 5 baklava od visanja 6 baklava od visanja 7

 

Baklavu su isprobali i …

Ivana Sajko

baklava s višnjama

 

Brza baklava s višnjama od 30 listova was last modified: by

Isprintaj recept

2 komentara

  1. najbrzi i najjednostavniji recept ikad 😀 odlican za dane dok te ukucani gnjave jer im se jede nest slatko, a tebi se ne da nista miksat..

    • Istina… premda bi osobno kao brži recept ipak birao banana kruh. Mora se malo kuhača iskoristiti ali je stvarno 5 minuta posla a rezultat odličan 🙂

Ostavi odgovor