Kraljevska salata s prokulicama

75%

Baš sam jučer s Tihanom pričao kako svi slabo jedemo povrće, pogotovo sirovo. I stvarno je tako!

Nema povrća koje mi ne paše, ili salate koja mi nije fina, ali da se budem sam sjetio složiti salatu ili da je zatražim u restoranu – ne budem i neću! 🙂

S obzirom na to još dosta povrća pripremam doma, ali obično bude termički obrađeno pa to ne mogu progurati pod salatu :).

Zbog toga je ovaj recept dupla preporuka sam po sebi pošto se radi o salati koju sam na kraju jeo kao glavno i jedino jelo taj dan. A onda još malo i za večeru što je ostalo. I nisam bio gladan!

Zahvaljujući prokulicama, zasitnim bademima, ali i okusu parmezana i špeka ne sumnjam kako će ova kraljevska salata i vas zasititi. 🙂

Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 12

Sastojci

  1. Prokulice (220 g)
  2. Špek (120 g)
  3. Mladi luk (35 g)
  4. Bademi (50 g)
  5. Parmezan (30 g)
  6. Limun
  7. Naranča
  8. Maslinovo ulje (50 ml)
  9. Chili papričica
  10. Sol

Recept

Sitno nasjeckajte 35 grama lista mladog luka i pola ljute chili papričice bez sjemenki. Ubacite ih u umak od soka cijele ocijeđene naranče, polovice ocijeđenog limuna i 50 ml maslinovog ulja. Pomiješajte sve u preljev za salatu uz dodatak pola žličice soli i ostavite sa strane da se okusi spajaju dok pripremate ostale namirnice.

Špek prepržite na tavi da bude hrskav, a kada je gotov sitno ga nasjeckajte na kockice.

Usitnite (ne pre sitno) ručno ili u multipraktiku 50 grama badema s ljuskom, naribajte 30 grama parmezana, a zatim nasjeckajte 220 grama očišćenih sirovih prokulica na željenu veličinu.

Stavite sve sastojke u jednu zdjelu i dobro ih promiješajte. Bitno je da preljev dođe na svaki komad povrća kako bi vam salata bila ukusnija.

Salatu servirajte odmah ili je staviti u hladnjak za kasnije posluživanje uz željeno jelo.

Napomena: Ako vam je chili previše ljut možete ga dozirati po želji ili skroz ukloniti iz recepta. A po potrebi, ako volite kiselinu u salati možete prilikom izrade preljeva dodati sok cijelog limuna. Ja sam stavio pola jer volim više slanu nego kiselu salatu :).

Priprema kraljevske salate s prokulicama kroz fotografije

Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 1 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 2 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 3 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 4 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 5 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 6 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 7 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 8 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 9 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 10 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 11 Prokulice na salatu sa špekom i ljutim dresingom od naranče i limuna 13

Kraljevska salata s prokulicama was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor