pržena integralna riža s jajima i mladim lukom

Pržena riža s jajima, mladim lukom i sezamom

 • 15 min
 • 6 sastojka
100%

Sastojci

 • Riso Scotti Ermes kuhana integralna riža 270 g
 • Mladi luk 35 g
 • Jaje 3 kom
 • Sjemenka sezama 1 čajna žlica
 • Soja umak 1 jušna žlica
 • Sezamovo ulje po potrebi

Ako tražite ukusan ali i zasitan doručak koji će vas bez problema držati sitima do ručka ne morate tražiti dalje od ovog jela.

Iako bi predložio da iskoristite rižu koju niste uspjeli potrošiti za pripremu ovog jela, također bi predložio da ne čekate da vam prvo ostane nešto riže neiskorišteno prije nego ga isprobate. Jer ovaj doručak mi je bio toliko ukusan da sam nakon njegovog prvog isprobavanja čak 2 dana za redom kuhao integralnu rižu isključivo da je ovako ponovno pripremam drugi dan :).

Pržena riža je poznato jelo u svijetu, dok je za mene bila nepoznato do nedavno. Radi se o jelu u koje bez problema možete ubaciti sve voljene namirnice od povrća, mesa, te igrati se okusima kroz upotrebu raznih začina i umaka. Mašta vam je jedina granica pa joj se obavezno prepustite prilikom kuhanja da vidite kamo će vas odvesti.

I za kraj moram napomenuti da sam sirovi žutanjak koristio kao umak prženoj riži (inače volim mekano pečena i kuhana jaja), ali ako vama to ne odgovara, a želite slično prezentirati jelo slobodno iskoristite pečeni ili čak i kuhani žutanjak ako vam se nalazi pri ruci.


pržena integralna riža s jajima i mladim lukom


Recept

 1. Od jednog jajeta odvojite žutanjak od bjelanjka i stavite ga sa strane do serviranja riže.
 2. Odvojeni bjelanjak i još dva cijela jaja stavite peći na malo sezamovog ulja u duboku tavu. Od jaja želite dobiti kajganu, ali krupniju i manje pomiješanu. Da se to postigne potrebno je jaja pustiti kratko da se zapeku prije nego ih prvi puta promiješate. Tako žutanjak neće obojati sve bjelanjke u žuto.
 3. Kada su jaja pečena na pola dodajte krupnije narezni mladi luk te ga kratko zapecite s jajima.
 4. Zatim dodajte kuhanu rižu, žlicu soja umaka i čajnu žlicu sjemenki sezama. Po želji i potrebi slobodno dodajte i još sezamovog ulja (ovisno o tome da li želite ‘masniju’ ili manje masnu verziju jela).
 5. Pržite/pecite sve sastojke uz povremeno miješanja dodatnih 4-5 minuta kada će jelo biti gotovo i spremno za posluživanje.
 6. Za vrijeme posluživanja stavite sirovi žutanjak na vrh riže kako bi mogao poslužiti kao umak za jelo nakon što se probode vilicom.

Dobar tek!Kako je vama ispao recept za prženu rižu s jajima

Pržena riža s jajima, mladim lukom i sezamom was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor