Krem juha od matovilca i graška bez krumpira i vrhnja za kuhanje

Blagdani su iza nas, a s njima i cjelodnevna trpanja raznim mesinama i kolačima.

Zato je sada vrijeme za malo laganiji nastavak (gastro) godine kako bi organizam došao k sebi i kako bi imali više energije u ove još uvijek pre mračne i pre kratke dane.

A imali što bolje od kuhanog povrća da nas vrati ponovno u akciju!? Nema :)!

Ja sam zato pripremio jednu krem juhu i to bez krumpira ili vrhnja za kuhanje. Nije da mi krumpiri ili vrhnje smeta u juhama, ali mi s njima juha izgubi originalni okus namirnice koju pretvaram u krem juhu. Pa ako namirnica to dopušta, a grašak je takva namirnica, izbjegavam i jedno i drugo.

Na kraju sam vrhnje za kuhanje iskoristio samo za dekoraciju uz dodatak ljutog umaka od paprike.

Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 4 (1)

Sastojci

 1. Grašak (400 g)
 2. Matovilac (90 g)
 3. Luk (200 g)
 4. Mladi luk (35 g)
 5. Češnjak (35 g)
 6. Kocka za juhu (2 kom)
 7. Voda (8 dcl)
 8. Sol

Recept

Recept nije zahtjevan samo se treba malo pričekati da se sve skuha i to je to. Krenimo.

U 8 dcl vode stavite 400 grama graška. Ja sam koristio zamrznuti grašak. Pričekajte da voda zakipi, smanjite na srednji plamen i pustite grašak da se tako kuha kojih 10 minuta.

Grašak zatim izvadite van, a u istu vodu stavite nasjeckani luk srebrenac (200 grama), zeleni dio lista mladog luka (35 grama) i grubo nasjeckani češnjak (35 grama).  Dodajte i dvije povrtne kocke za juhu, ili neke druge kocke po želji. Ako nemate kocku za juhu začinite po želji paprom, soli i drugim začinima vodu da postane kao temeljac.

Kuhajte sve dodatnih 15 minuta na srednjem plamenu s poklopcem na loncu.

Zatim dodajte svježe listove matovilca (90 grama) i čim povenu u vrućoj vodi (što će se kroz desetak sekundi dogoditi) vratite nazad grašak.

Po potrebi dodajte još soli ako treba i pustite sve na laganoj vatri da kipi 10 minuta.

Za kraj potrebno je još sve usitniti u krem juhu pomoću štapnog miksera i poslužiti dok je toplo.

Za dekoraciju možete iskoristi vrhnje za kuhanje i ljuti umak od paprike. S tim da bih posebno preporučio Hot Pepper Sauce koji se može kod nas u dućanima kupiti jer je savršeno svojom ljutinom i laganim kiselim okusom pasao uz ovu krem juhu.

Dobar tek vam želim!

 Priprema krem juhe od matovilca i graška kroz fotografije

Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 1 Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 2 Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 3 Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 4 Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 1 (1) Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 2 (1) Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 1 (2) Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 2 (2) Krem juha od matovilca i graska bez krumpira brašna i vrhnja 3 (1)

Krem juha od matovilca i graška bez krumpira i vrhnja za kuhanje was last modified: by

Isprintaj recept

4 komentara

 1. Istina, ali ja sebe nikako ne mogu natjerati niti naviknuti na konzumaciju salate tako sirove. Sve povrće moram nekako ubaciti u neko jelo.

  Inače ostaje ne iskorišteno 😀 Voće nažalost ista stvar :/

  • Hvala 🙂 Moraš je isprobati, ukusna je jako, a i idealna sada nakon ovih blagdanskih menija 🙂

Ostavi odgovor