Pohane okruglice od brokule i sira

67%

Pretpostavljam da ste svi vidjeli, ako ne i probali, one chili cheese okruglice koje su se neko vrijeme nudile u McDonald’su.

Meni su bile odlične ali s jednim prigovorom na cijenu za dobivenu količinu! Naime za 11-12 kn (ne sjećam se točno sad) moglo se je dobiti svega 5-6 malih kuglica koje su, naravno, nestale u trenu.

Zato kada je došao red da pripremim brokulu odlučio sam pokušati napraviti nešto slično tim okruglicama samo u puno većoj količini :).

Sastojci

  1. 30 dkg svježe brokule
  2. 20 dkg sira (Gauda ili po želji)
  3. 5 jaja
  4. 1 luk
  5. Brašno
  6. Krušne mrvice

Recept

Kupio sam jednu veliku brokulu od pola kile ali kako nisam iskoristio njezinu stabljiku za ovaj recept rekao bi da je brokule bilo cca 30 dkg. Ali količina nije niti bitna. Lako se doda sira ili jaja ako će biti problema sa smjesom kasnije.

Svježu brokulu usitnite u blenderu u mrvice. Predlažem da isto napravite i s lukom. Ja sam luk ručno sjeckao pa sam kasnije dobio kritiku od mlađe sestre da su komadi preveliki i da se zbog toga previše osjete. Sljedeći put ću ga blendati pa neće imati što prigovoriti a i lakše će mi biti rolati kuglice :).

Smjesu dobro začinite sa soli, paprom i chilijem ako želite da budu pikant. Dodajte naribani sir, izlupana jaja i sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 1 sat.

Nakon sat vremena ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice željene veličine te ih uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i krušne mrvice.

Kuglice pržite u dubokom vrućem ulju oko 1,5-2 minute. Same isplivaju na vrh kada su gotove pa ih tempirajte po tome umjesto da stalno pazite na vrijeme.

E sad nekoliko napomena :).

Od ove smjese se dosta sporo i zeznuto rade kuglice koje se kasnije još i teže paniraju. Pa ako vam se ne da zafrkavat s mekanim i nepredvidivim kuglicama dodajte u smjesu malo krušnih mrvica ili brašna da se sve još više poveže.

I kada sam rekao da se dobro začini stvarno sam to mislio! Očekivao sam da će okruglice biti pre slane s obzirom koliko sam soli u smjesu iskipao. Ali očito brokula voli slano pa je trebalo još soli. Ako vam ne smetaju sirova jaja predlažem da probate smjesu prije prženja da budete sigurni da je dovoljno začinjena po vašem ukusu.

Poslužite ih tople ili hlade (super su na oba načina) uz neki pikantni umak.

Priprema okruglica od brokule kroz fotografije

Pohane okruglice od brokule sira i luka 1 Pohane okruglice od brokule sira i luka 2 Pohane okruglice od brokule sira i luka 3 Pohane okruglice od brokule sira i luka 4 Pohane okruglice od brokule sira i luka 5 Pohane okruglice od brokule sira i luka 6 Pohane okruglice od brokule sira i luka 7 Pohane okruglice od brokule sira i luka 8

Kako je drugima ispalo

Marina Karatović je prva poslala svoju verziju pohanih okruglica od brokule i sira. Ispale su joj savršeno u što se možete i sami uvjeriti u nastavku.

photo

Pohane okruglice od brokule i sira was last modified: by

Isprintaj recept

Jedan komentar

  1. Pingback: Kruh od brokule i sira | Darkova Web Kuharica

Ostavi odgovor