Brancin pečen u soli Darkova Wev kuharica Cromaris recept-3912

Brancin pečen u soli

 • 55 min
100%

Riba pečena u soli je tradicionalan recept s kojim su svi, siguran sam, barem upoznati ako već nisu imali priliku jesti ovaj dalmatinski specijalitet.

Osobno sam se dugo plašio ovog recepta. Ali kada sam ga prije nekoliko godina napokon isprobao shvatio sam koliko je jednostavan i “bazičan”, te kako se nema tu što previše pogriješiti.

Upravo radi toga sam odustao od pisanja recepta za ovo jelo jer nisam vidio neki smisao u ponavljanju recepta koji je dostupan na mnogim online i offline mjestima te kuharicama.

Nedavan razgovor s jednom osobom i briga da ovaj recept neće uspjeti me je ponukao da ipak napišem recept za ribu u soli i pokušam u svom stilu razjasniti nekoliko nejasnoća oko pripreme ovog popularnog dalmatinskog jela.

Pa krenimo redom…


Brancin pečen u soli Darkova Wev kuharica Cromaris recept-3912


Odabir ribe

Odabir kvalitetne ribe je kao i kod svakog ribljeg jela najvažniji korak u ovom receptu.

Za ribu u soli gleda se da komad ribe bude što veći kako bi bio sočniji a gušt u jedenju veći, i u pravilu to je to. 

Ne morate brinuti o vrsti morske ribe jer na ovaj način možete pripremiti sve od orade, brancina, kovača do zubatca.

Kako su meni gdje god se nalazim u Hrvatskoj, čak i na otoku Pašman, uvijek najdostupniji i najukusniji brancini i orade koje nabavljam od mojih dragih prijatelja iz Cromarisa skoro isključivo samo njih i pripremam na ovaj način.

Cromaris čak i u kontinentalnoj Hrvatskoj nudi svježe, predivne i velike komade brancina od 600-800 grama koji su po meni savršeni za ovaj recept.


Brancin pečen u soli Darkova Wev kuharica Cromaris recept-3912


Smjesa od soli

Druga bitna stvar kod ovog jela je zaštitni sloj od soli u kojem se riba peče.

Tu postoji nekoliko načina kako ga pripremiti, i naravno oko toga ćete čuti poneku raspravu.

Ono što morate znati je da čak i da posipate ribu s običnom soli bez ikakvog dodatka ovo jelo će uspjeti, a sol će se otopiti i očvrsnuti poput gline za vrijeme pečenja.

Po meni glavni razlog zašto bi u sol dodavali bilo što drugo je da od nje dobijete smjesu s kojom je lakše baratati i koju je lakše oblikovati oko ribe.

Ako imate kod kuće usku duboku posudu u koju brancin savršeno stane da ostane oko 1-2 cm do ruba sa svake strane bit će dovoljno ribu samo posipati sa soli i tako staviti peći.

Ako s druge strane imate širok pleh ili širu duboku posudu umjesto da potrošite i 2-3 puta više krupne soli (može se peći i sa sitnom soli) da prekrijete ribu pripremite slanu smjesu s jajima i onda nju oblikujte oko ribe. Tako ćete potrošiti puno manje soli za jednako jelo. A rekao bih da je na kraju tako poslužena riba i efektnija za prezentaciju gostima.

Postoje recepti gdje se slana smjesa priprema od cijelih jaja, kao i od snijega bjelanjaka. Ja sam isprobao samo verziju  s bjelanjcima i za nju vam donosim recept u nastavku.

Kako točno izgleda moja verzija brancina pečenog u soli pogledajte u nastavku. I ne zaboravite mi javiti ili poslati fotku kada isprobate ovaj recept da čujem kako vam se svidio.

Brancin pečen u soli
Priprema
10 mins
Kuhanje
45 mins
Ukupno
50 mins
 

Brancin pečen u soli s aromatičnim biljem i chili paprikom.

Course: Main Course
Cuisine: Mediterranean
Broj porcija: 2
Namirnice
 • 600-800 grama Brancin cijeli
 • 1 kg soli krupna
 • 2 bijelanjka od jaja
 • 2 kom limuna
 • 4 kom chili papričica
 • po želji svježeg ružmarina i timijana
Upute
 1. Očišćenog brancina kratko posušite brisanjem papirnatim ubrusom.

 2. Od bjelanjaka pomoću miksera pripremite čvrsti snijeg te ga pomiješajte sa soli. Smjesa mora biti poput vlažnog pijeska.

 3. Dobivenu slanu smjesu u tankom sloju rasporedite na dno pleha na kojem ćete peći ribe. Položite 4 kriške limuna na mjesto na koje ćete položiti jednog brancina.

 4. Ribu napunite kriškama limuna, polovicom chili paprike, grančicom svježeg ružmarina i par listova timijana (limun, chili i začini u ribi će aromatizirati meso brancina prilikom pečenja). Na kraju položite kriške limuna, chili i začine na ribu, te je u cijelosti prekrijte smjesom od soli.

 5. Brancina u soli pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

 6. Kada je brancin pečen uklonite s njega sloj od soli i poslužite uz prilog po želji. Dobar tek!

Bilješke
 1. Ovisno o veličini ribe možda će biti potrebno i više soli za njezino prekrivanje. Mjera za slanu smjesu je jedan bjelanjak na svakih pola kilograma soli koji dodatno dodajete.
 2. Ako imate usku duboku posudu u kojoj bi pekli ribe možete ih prekriti s čistom soli u koje se ne stavlja bjelanjak.
 3. Veće komade ribe potrebno je duže peći. Ne morate brinuti da će se riba u soli prepeći. Sol će napraviti zaštitni sloj i sačuvati sočnost ribe.

Recept je pripremljen u suradnji s tvrtkom Cromaris.

Brancin pečen u soli was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor