Ražnjići od plodova mora uz tjesteninu i umak od rajčice

Ako se ne varam ovo će biti prvi recept na kuharici gdje pripremam nešto iz mora.

To me čudi jer sve što pliva u moru volim daleko više nego bilo što što hoda po kopnu. Ako već ne više onda barem jednako jako – čitaj pršut i slani inćuni :D.

Ideja za ražnjiće od morskih plodova je došla sama od sebe pošto sam taj dan kuhao za mlađu sestru. Pa njoj uvijek pokušavam hranu učiniti zanimljivijom.

Radio sam ih po jednom recept koji je malo nadograđen i s kojim sam prije par godina pokušavao impresionirati jednu curu.

Uspio u tome jesam, barem na kratko, a sada da li je za to bilo zaslužno moje kuhanje ili sam pogodio ljubiteljicu morske hrane s morskim plodovima tko će znati.

Sastojci

 1. 30-50 dkg morskih plodova
 2. 5-10 Cherry rajčica
 3. 1 luk
 4. 200 g pelate rajčica
 5. Crne masline
 6. Lišće celera ili peršina
 7. 3 režnja češnjaka
 8. 500 g špageta
 9. Ljuta papričica
 10. 1 dcl bijelog vina
 11. Maslinovo ulje

Priprema

Ako imate ribarnicu u vašem mjestu probajte kod njih provjeriti da li nude morske plodove. Na Pašmanu ima jedna odlična ribarnica gdje 1 kg morskih plodova ispadne jeftinija nego ista količina Ledo morskih plodova. Uz to radi se o svježim lignjama, dagnjama i kozicama koje su mnogo veće nego Ledine. A baš takve nam i trebaju ako želimo nešto napiknuti na ražnjić.

I ako negdje vidite, a već nemate, obavezno si kupite metalne štapiće za ražnjiće. Možete ih koristiti više puta, lako se peru a i puno se lakše na njih sve nabode.

Idemo mi krenuti s kuhanjem :).

Nekoliko cherry rajčica prerežite na pola i krenite slagati ražnjiće. Bodite plodove redoslijedom koji vam odgovara. Ja sam gledao da imam od svega iz miksa morskih plodova barem jednu stvar na ražnjiću a završavao sam ih radi ukrasa s polovicom cherry rajčice.

Kada su vam ražnjići gotovi krenite s umakom.

Na maslinovom ulju prodinstajte luk. Kada dobije boju dodajte pelate rajčicu, nasjeckani češnjak, svježe lišće celera i nasjeckane crne masline.

Dodajte začine po želji. Ja volim osjetiti izvorni morski okus hrane pa ne dodajem previše začina. Koristio sam samo sol i jednu ljutu papričicu.

Sve dobro izmiješajte i na vrh posložite morske ražnjiće. Na kraju ih prelijte bijelim vinom i pustite da lagano kuhaju kojih 45-60 minuta uz povremeno miješanje.

Pred kraj skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu. Ako vam se da možete napraviti i domaće njoke koji su možda i bolja kombinacija za ovo jelo.

Poslužite toplo dragoj osobi uz čašu finog crnog vina :). Dobar vam tek!

plodovi mora na ražnjićima 1 plodovi mora na ražnjićima 2 plodovi mora na ražnjićima 3 plodovi mora na ražnjićima 4 plodovi mora na ražnjićima 5 plodovi mora na ražnjićima 6 plodovi mora na ražnjićima 7 plodovi mora na ražnjićima 8 plodovi mora na ražnjićima 9 plodovi mora na ražnjićima 10 plodovi mora na ražnjićima 11

Ražnjići od plodova mora uz tjesteninu i umak od rajčice was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor