Suffle od limuna u limunu

100%

Nakon “krvarenja” s ciklom prošli tjedan nastavak loše kuharske karme prešao je i na ovaj desert.

Originalni recept koji sam pratio je ovaj puta bio besprijekoran, a napravljena greška je isključivo moja krivica uzrokovana uzbuđenjem i brzopletošću zbog mojeg prvog (ikad) sufflea.

Naime, prateći upute zaboravio sam, i to baš na kraju kad više nisam imaš što zeznuti, da čitam američki blog i stavio pećnicu na traženu, još k tome krivo pročitanu, temperaturu. Problem je što je naša u Celzijevim stupnjevima, a njihova u Fahrenheitima pa se je sve pre jako ispeklo i ostalo polu sirovo.

Ali spasio se i suffle ponovnim pečenjem, a bome i pojeo, tako da ste na kraju samo vi (čitatelji) ostali zakinuti za bolje fotografije konačnog deserta :).

Prezentacija ovog deserta me je toliko oduševila da se je samo zbog nje isplatilo 20 minuta ručno mutiti jaja.

Kako vi možete napraviti još bolji suffle od limuna pročitajte u nastavku.

Suffle od limuna u limunu 13

Sastojci

  1. Limun (8 kom)
  2. Jaja (3 kom)
  3. Šećer (100 g)
  4. Brašno (2 žlice)

Recept

Krenite s limunima iz kojih je potrebno izvaditi sve sočno meso iz sredine.

Prvo odrežite jedan kraj limuna što ravnije odmah pri dnu jer će ta strana biti postolje na kojem će stajati posudice. Drugu stranu odrežite malo dalje od vrha, gdje je limun već širi, i sačuvajte poklopce.

Izvadite sve meso iz limuna. Ja sam se tu dosta namučio s prvim limunom dok nisam skužio sistem vađenja mesa. S malim nožićem prođite unutar oko cijele kore limuna pa sa žlicom u par poteza izvaditi sve van. Ako postoji brži način obavezno ga podijelite sa mnom da se ne mučim toliko sljedeći put :).

Izvađeno meso ocijedite i sačuvajte limunov sok.

U zdjelu koja se grije na vodenoj pari pomiješajte 50 grama šećera, 3 žutanjka, 2 žlice brašna i četvrtinu šalice limunovog soka. Počnite sve ručno miksati kojih 3-5 minuta dok vam se u par sekundi pred očima tekućina ne pretvori u kremu. U tom trenutku brzo maknite sve s pare i nastavite brzo miješati dok se krema ne ohladi što potrajati dodatnih 5 minuta. U suprotnom se dobije kisela kajgana (tako kažu domaćice 🙂 ), a proces hlađenja možete ubrzati stavljanjem posude u hladnu vodu.

U drugoj posudi pomiješajte bjelanjke i preostali šećer te ih također pomiješajte na pari dok smjesa ne postane topla, nakon čega bez parenja miksanjem (možete i električnim mikserom da se ne mučite ručno kao ja) pretvorite bjelanjke u sjajni snijeg.

Bjelanjke ručno pomiješajte s kremom od žutanjaka i s dobivenom smjesom napunite kore limuna koje ste stavili na papir za pečenje.

Suffle stavite peći na 175 stupnjeva kojih 15 minuta.

Kada su gotovi možete ih posipati šećerom u prahu radi dekoracije i tako poslužiti gostima.

Napomena: Ovisno o kiselosti limuna i koliko je (ne)volite dodajte u recept kod izrade snijega i više šećera ako je potrebno.

Priprema sufflea kroz fotografije

Suffle od limuna u limunu 1 Suffle od limuna u limunu 2 Suffle od limuna u limunu 3 Suffle od limuna u limunu 4 Suffle od limuna u limunu 5 Suffle od limuna u limunu 6 Suffle od limuna u limunu 7 Suffle od limuna u limunu 8 Suffle od limuna u limunu 9 Suffle od limuna u limunu 10 Suffle od limuna u limunu 11 Suffle od limuna u limunu 12 Suffle od limuna u limunu 13 Suffle od limuna u limunu 14

 

Kako je drugima ispalo

Monika je isprobala ovaj suffle s jednom bitnom izmjenom zbog koje mi se sviđa čak više nego moja verzija, a to je korištenje limete umjesto limuna. Pohvale na ideji i izvedbi. Rezultat pogledate u nastavku :).

1477480_10151881298048425_1360860687_n

Suffle od limuna u limunu was last modified: by

Isprintaj recept

6 komentara

    • I mene je prvi put oduševila prezentacija kada sam je vidio, pa sam je jednostavno morao i sam isprobati. A uz to i moj prvi Suffle 🙂

  1. Pingback: Slani zobeni špinat muffini kao prilog jelima | Darkova Web Kuharica

    • Nažalost na to se ne može baš utjecat pošto je ovaj recept baziran na njima :/ Pa ili paše ili ne zbog tog okusa. Probam i neki s manje jaja napraviti pa da bude i za tvoj ukus 🙂

Ostavi odgovor