domaći maslac od prženih kikirikija

Domaći maslac od kikirikija

 • 15 min
92%

Maslac od kikirikija je jedan od onih namaza koje sam oduvijek htio isprobati zbog američkih filmova i serija koje sam gledao kao dijete na televiziji.

Nažalost tada ovaj slani kremasti namaz nije bio lako dobavljiv u našem malom gradu. Uvijek smo čekali neke akcije, američke tjedne ili odlaske u shopping (kada je to još bilo isplativo) izvan granica naše države da bi si ga kupili.

Eh, da sam tada znao koliko je jednostavna izrada domaćeg, i to okusom puno boljeg, maslaca od kikirikija mislim da ga nikada ne bih kupio u dućanu.

A da ne govorim da je njegova izrada kod kuće znatno povoljnija. Jer danas za oko 27 kn možete kupiti 1 kg očišćenog slanog kikirikija od čega čete dobiti jednako toliko maslaca od kikirikija.Ako ga do sada niste kod kuće pripremali iznenadit će vas informacija da vam za njega ne treba apsolutno ništa drugo osim oljuštenog kikirikija i jako dobra i jaka električna sjeckalica.

To je to. Ne ide maslac, ne dodaje se tekućine ako ju ne želite dodat, stvarno ništa!

Ali bez obzira na to što vam za maslac od kikirikija ne treba ništa drugo da bi ga napravili to ne znači da s par pomno odabranih dodataka i začina on ne može postati još ukusniji

Dok radim maslac od kikirikija, a vidjet ćete to i u receptu, volim ga obogatiti s malo meda (što zapravo mnogi rade), sezamovog ulja, soja umaka i obavezno dodam još krupne morske soli.

Sezamovo ulje koristim jer okusom najbolje odgovara kikirikiju, a ako nemam njega, onda koristim suncokretovo ulje čiji okus nije dominantan u jelima. Maslinovo je po mojem ukusu previše intenzivno za ovaj namaz pa predlažem da ga ne koristite za pripremu maslaca od kikirikija.


domaći maslac od prženih kikirikija


Također bih predložio da kikiriki lagano prepržite na suhoj tavi prije nego ga stavite u multipraktik koji će od njega napraviti kremasti namaz.

Prženjem kikirikija nećete samo postići bolji okus namaza, već prženje ima i dodatnu svrhu, a to je otpuštanje ulja iz kikirikija. Ulja koje će nam pomoći da nam kikiriki brže postane kremasti maslac.

Prženje nije obavezno, jer s malo dužim blendanjem kikirikija maslac će se ionako sam napraviti. Ali za dodatnu kremoznost i okus prženog kikirikija u maslacu tih 5 dodatnih minuta se stvarno isplati potrošiti.

Kako sve možete iskoristiti maslac od kikirikija u kuhinji ću vam pokazati kroz buduće recepte, a s ovom svježe napravljenom turom maslaca vam predlažem da je namažete na topli kruh uz malo džema (da stvarno je pre ukusna kombinacija) ili si ispecite/kupite neke perece pa njih umačite u maslac od kikirikija.


Domaći maslac od kikirikija
Priprema
10 mins
Kuhanje
5 mins
Ukupno
15 mins
 

Brza, povoljna i nevjerojatno ukusna verzija domaćeg maslaca od kikirikija

Keyword: peanut butter, peanuts
Broj porcija: 8
Namirnice
 • 1 kg slanih oljuštenih kikirikija
 • 100 ml meda
 • 30 ml soja umaka (to su oko 2 jušne žlice)
 • 50 ml sezamovog ulja
 • Krupna sol (po ukusu i želji)
Upute
 1. Na suhoj dubokoj tavi prepržite kikiriki.

 2. Povremeno protresite tavu kako bi se kikiriki sa svih strana prepržio. Kada u zraku počnete osjećati miris kikirikija, prvi komadi počinju crniti i na njima se vide sitne kapljice ulja kojeg ispuštaju tada ih sklonite sa štednjaka.

 3. U električnu sjeckalicu prvo stavite samo preprženi kikiriki, i krenite s njegovim usitnjavanjem.

 4. Na pola procesa dodajte soja umak, med i sol.

 5. Pred kraj, kada se je maslac od kikirikija skoro formirao dodajte postepeno i sezamovog ulja.

 6. Maslac je sada gotov i možete krenuti s uživanjem u njegovom okusu. Dobar tek!

Bilješke
 1. Ovisno o veličini tave, a zatim i kapaciteta električne sjeckalice, rasporedite namirnice na jednake manje dijelove ako će biti potrebno u više tura raditi maslac od kikirikija.
 2. Ako vam koji kikiriki pregori ne morate ih izbaciti van, već slobodno i njih iskoristite u namazu.
 3. Za maslac od kikirikija potrebna je jaka električna sjeckalica koja može na punoj snazi bez problema raditi barem desetak minuta. U suprotnom možete riskirati da vam sjeckalica pregori, ili da neće imati dovoljno snage napraviti kremasti maslac.
 4. Kikiriki u prvih par minuta bude postao samo zrnast, a s vremenom će se iz te zrnaste i mrvičaste mase početi stvarati maslac. Tako da budite strpljivi jer će trebati sigurno barem 7-10 minuta da iz kikirikija dobijete kremasti maslac.
 5. Sa sezamovim uljem na kraju možete dodatno regulirati kremoznost maslaca.

Domaći maslac od kikirikija was last modified: by

Njami! 24 Njah! 2

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor