recept za hummus s kikirikijem

Tvrdi Hummus s kikirikijem u ljusci

 • 5 min
 • 7 sastojka
100%

Sastojci

 • Slanutak 230 g
 • Češnjak 1 režanj
 • Limunov sok od 1 limuna
 • Maslinovo ulje 2 jušne žlice (+ po želji)
 • Tahini 1 čajna žlica
 • Kikiriki 35 g
 • Krupna sol, kumin po želji

Hummus, jelo/krema od slanutka, je zapravo jedno jako ukusno jelo koje se je kod nas populariziralo tek zadnjih nekoliko godina (ili barem meni tako to izgleda). Uglavnom ja do prije nisam znao za njega, a jednom kada sam se upoznao s njegovim okusom prije oko godinu dana znao sam da ću odmah htjeti raditi svoje posebne verzije tog maziva :).

U pravilu se radi od jako kremastom jelu koje je lako mazivo, i koje se koristi kao namaz. Ali ako volite čvršće teksture dovoljno je smanjiti količinu tekućih namirnica u njemu i možete dobiti čvršću kremu ili namaz koja je pogodna čak i za serviranja uz razno povrće ili mesa.

Takvu verziju sam odlučio i osobno napraviti uz još jedan poseban dodatak, a to je kikiriki. Po meni su se slanutak i kikiriki savršeno složili u ovom hummusu, te bi ga čak preporučio i onima koji ne vole standardni recept i verziju hummusa.

Recept je objavljen na Gastro.hr, a kako izgleda njegova super brza priprema možete pogledati u nastavku.


recept za hummus s kikirikijem


Recept

 1. Ako koristite dehidrirani slanutak preko noći ga ostavite u vodi da nabubri. Prije same pripreme hummusa ga prokuhajte.
 2. Predlažem da nabavite cijeli kikiriki te da ga sami očistite, ali ako imate već oljušteni slobodno iskoristite i njega. Prilikom čišćenja ne morate skidati i bacati s kikirikija ljusku, već i nju iskoristite i dodajte u hummus.
 3. U električnu sjeckalicu stavite kuhani slanutak, kikiriki, sok cijelog limuna, češnjak, maslinovo ulje, sezam, kumin i krupnu sol.
 4. Ako kod kuće imate tahini (kremu od sezama) stavite i nju u posudu sa svim namirnicama. Ako ga nemate, dovoljno je da dodate običan sezam koji će se ionako pretvoriti u tahini prilikom pripreme hummusa.
 5. Usitnjavajte sve sastojke dok ne dobijete čvrst namaz, a zatim po potrebi i želji dodajte još maslinovog ulja dok ne dobijete željenu gustoću hummusa. Ja sam ga napravio više kao čvrsti namaz jer sam ga posluživao kao ukrasne kuglice uz pikant pečenu piletinu. Ako ga radite za namaz – biti će potrebno dodati više tekućih sastojaka.
 6. Hummus isprobajte prije završetka kako bi ga dodatno začiniti po vlastitom ukusu, ili mu dodali još kiseline kroz limunov sok.

Dobar tek!


 

Tvrdi Hummus s kikirikijem u ljusci was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor