Otmjena bruschetta sa srdelama i karameliziranim crvenim lukom

100%

Ne sjećam kada sam zadnji put kupio ili jeo konzervirane srdele. Svježe su relativno povoljne cijelu godinu,  zato ako ih se zaželim radije ih nabavim svježe i bacim na grill ili u pećnicu.

Ali za recept koji sam našao konzervirane srdele su bolja i brža opcija pa sam im morao dati šansu.

Gotova verzija jela me je (ponovno) oborila s nogu zbog kombinacije okusa i tekstura koje je donosio svaki novi zalogaj. A najbolje od svega, bruschetta je oduševila i djevojku koja me stalno podsjeća kako nije veliki ljubitelj morskih namirnica – što je po meni prava pohvala recepta!

Upute za jednostavnu pripremu pročitajte i pogledajte u nastavku. Slobodno mi javite mi kako se vama sviđaju bruschette :).

Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 14

Sastojci (za 8 bruschetta)

 1. Srdele iz konzerve (200 g)
 2. Crveni luk (100 g)
 3. Kapare (1 žlica)
 4. List peršina (pola šake)
 5. Šećer (1 žlica)
 6. Balsamico (2 žlice)
 7. Maslinovo ulje (1 žlica)
 8. Raženi kruh (4 šnite)
 9. Rikula
 10. Limun
 11. Senf
 12. Krupna sol

Recept

Crveni luk očistite i nasjeckajte na trakice. Stavite ga pržiti na žlicu vrućeg maslinovog ulja.

Na luk odmah dodajte 2 velike žlice balsamica i 1 veliku žlicu šećera, a na kraju i žlicu nasjeckanih kapara.

Miješajte konstantno sve dok tekućina ne ispari. Tada maknite luk s vatre i dodajte pola šake sitno sjeckanog lista peršina i sve još jednom promiješajte.

Kada je luk gotov krećemo sa srdelama.

Svaku šnitu raženog kruha prepolovite na pola i na nju stavite jednu do dvije srdele. Srdele ne trebate ocijediti od ulja, zapravo još bolje ako ga ima više.

Vilicom pritisnite svaku srdelu da se raspadne i proširi po cijeloj šniti kruha. Ako treba (ja jesam), dodatno prelijte bruschette s maslinovim uljem i začinite ih s krupnom soli.

Bruschette stavite u pećnicu na 220 stupnjeva par minuta, dovoljno da se kruh tostira, a srdele dobiju laganu boju.

Dok su srdele u pećnici brzo operite malo rikule. Od nje, soka iz pola limuna i žličice senfa složite salatu koju ćete staviti na vrh bruschetta.

Ako niste ljubitelj rikule dajte joj ovdje ipak šansu. Limun će joj smanjiti gorčinu na podnošljivu razinu, a ona će napravit odličan kontrast ostalim okusima.

Kada su bruschette pečene stavite na njih pripremljeni karamelizirani crveni luk, a na kraju rikulu s umakom od limuna i senfa.

Poslužite ih odmah dok su tople. Dobar tek!

Priprema bruschetta sa srdelama kroz fotografije

Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 1 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 2 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 3 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 4 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 5 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 6 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 7 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 8 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 9 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 10 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 11 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 12 Bruschetta sa sardinama i rikulom u umaku od limuna i senfa sa slatko kiselim lukom 13

 

Kako je vama ispalo?

Došao sam na more a skroz zaboravio na ovaj recept s ribicama, tak da sam samo preletio pored fotke od Lidije115 na Instagramu ne sluteći da se radi o ovom receptu. Hvala Lidiji što me tagirala pa da skužim o čemu se radi 🙂 A evo i fotka njezine verzije bruschetta. Hvala što si otvorila ovu rubriku na ovom receptu 🙂

brusketa s sardinama i karemeliziranim lukom

Otmjena bruschetta sa srdelama i karameliziranim crvenim lukom was last modified: by

Isprintaj recept

Nema komentara

Ostavi odgovor