proljetne rolice s fileom ribe fish spring rolls riba limanda

Proljetne rolice punjene fileom ribe

 • 20 min
 • 5 sastojka
100%

Sastojci

 • File Limande 200 g
 • Rižin papir za motanje proljetnih rolica 10 kom
 • Svježi peršin po želji
 • Bijeli i/ili zeleni papar, sol po želji
 • Maslinovo ulje/maslac po potrebi

Kada me određena namirnica oduševi to se najlakše može vidjeti po broju jela i recepata koje s njom krenem isprobavati i pripremati.

Rižin papir za proljetne rolice, koji napokon mogu nabaviti u svom malom gradu, je jedna od tih namirnica koja me je oduševila.

Toliko se jednostavno koristi, a ovisno o punjenju i jela s njim mogu biti spremna unutar desetak minuta. Možete ga, ali i ne morate termički obraditi pa se i s tim svojstvom savršeno prilagođava svim vašim kulinarskim prohtjevima.

Za sada sam rižin papir na kuharici koristio za pripremu standardnih mesnih proljetnih rolica i sirovih proljetnih rolica punjenih voćem uz umak od čokolade.

Dani kada sam koristio tijesto za savijače za pripremu proljetnih rolica su sada iza mene (barem se nadam) :).

A ovo jelo je najbolji dokaz kako se proljetne rolice brzo, ali i ukusno mogu iskoristiti sa skoro bilo kojom namirnicom. U mojem slučaju to su filei Limande (riba kojoj je List neki daljnji rođak izgleda, barem po Googleu) koje sam imao, a uz rižin papir i brzo motanje za taj čas je bio spreman ukusan i zdrav riblji ručak na koji me je inspirirao recept s Recipe Tin Eats.


proljetne rolice s fileom ribe fish spring rolls riba limanda


Recept

 1. File Limande narežite na manje relativno jednake komade. Veličina filea će određivati i veličinu, te širinu proljetnih rolica.
 2. File ribe posolite i popaprite s bijelim ili zelenim paprom. Slobodno dodajte malo više papra.
 3. Rižin papir kratko uronite u hladnu vodu (može i mlaku) i čim postane elastičan izvadite ga van na radnu površinu.
 4. Na rižin papir stavite file ribe s malo svježeg peršina, te prateći postupak motanja s fotografija (niže iz galerije) zamotajte proljetnu rolicu.
 5. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite svu ribu.
 6. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca. S maslinovim uljem treba opreznije raditi jer zbog vode u proljetnim rolicama može doći do pucketanja ulja i prskanja van tave. S maslacem je lakše, možda i ukusnije, ali ja preferiram maslinovo ulje pa sam njega koristio ipak.
 7. Proljetne rolice pržite na tavi s obje strane na srednje jakom plamenu sve dok ne postanu zlatne i hrskave.
 8. Poslužite ih tople uz razne umake po želji.

Dobar tek!


Proljetne rolice punjene fileom ribe was last modified: by

Isprintaj recept

4 komentara

 1. Puno jednostavnija i jeftinija je upotreba listova za savijače, koji se razrezuje (kotačem ili oštrim nožem u trokute, koji se pune smjesom te list prilijepiti ruzmućenim žumanjcem i sve prepržiti. Ovisno kako to želite, na biranje Vam je prženje u dubokom ulju ili mrcvarenje na tavi prevučenoj neljepljivim slojem.

  MastR of KChen 26/11/2015 at 22:20 Reply
  • Koristio sam prije listove za savijače dosta i super se, u to nema sumnje. Ali od kada mogu nabaviti rižin papir njega ipak radije koristim za pripremanje proljetnih rolica. Brže mi je s njime raditi, a i paše mi što se s okusom ne nameće previše uz ostale namirnice s kojima su rolice punjene.

   Kada mi se jede nešto hrskavo onda posegnem za listovima za savijače i naravno brzo ih prepržim u dubokom ulju 🙂

  • Hej Marina. Ne znam gdje se točno nalaziš, ali koliko sam vidio više manje je u svakom super marketu danas dobavljiv. Samo ovisi naravno koja robna marka ga u kojem dućanu ima. Vidi ga u Kauflandu, Šparu, Konzumu i sl. 🙂

Ostavi odgovor